Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 15. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mi áll a gyerekkori cukorbetegség hátterében?

Mi áll a gyerekkori cukorbetegség hátterében?

Idén ősszel „A gyerekek is lehetnek cukorbetegek” című plakátkampánnyal hívja fel a figyelmet a Szurikáta Alapítvány az 1-es típusú cukorbetegség tüneteire és korai kezelésének fontosságára. Arról, hogy a diabétesznek milyen típusai léteznek, mik a tünetei, mi a kezelésbeli különbség és hogyan lehet kialakulásukat megelőzni, Tóth-Heyn Péter, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese nyilatkozott a Rádió Orientnek.

Cukorbetegség: 1-es vagy 2-es típus?

Az 1-es típusú diabéteszben a vércukorszint csökkentéséhez szükséges inzulin hiányzik, míg a 2-es típusúnál az inzulin jelen van, de nem tud hatni – ez inkább a felnőtteket érint – mondta Tóth-Heyn Péter.

A szakember rámutatott, a gyerekkori cukorbetegséget bár ritkán, de már csecsemőkorban is lehet észlelni és 30 éves korig bezárólag szokták diagnosztizálni. A felnőttkori – zömmel a túlsúlyosakat érintő – cukorbetegség 40-50 éves koron túl jelentkezik, de az obesitasszal küzdő gyerekek számának növekedésével arányosan már ebben a korosztályban is nő a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása.

Gyerekkori cukorbetegeknél pótolni kell az inzulint, amit injekció formájában lehet beadni, mellé pedig egy megfelelő diéta szükséges. A 2-es típusúnál pedig több olyan gyógyszerre van szükség, ami az inzulin hatását növeli.

Figyelmeztető jelek, tünetek

Gyerekek esetében a gyakori vizeletürítés, a rengeteg folyadékfogyasztás és a hirtelen nagymértékű fogyás a fő tünetek. Ez utóbbi oka a szakember elmondása szerint az, hogy inzulin hiányában a sejtek a cukrot nem tudják felhasználni, emiatt éheznek és bőséges táplálkozás mellett is fogynak. Ezért további tünet a gyengeség, a fáradékonyság és az iskolai teljesítmény romlása.

A 2-es típusú diabétesz ezzel szemben akár évtizedekig lappangva alakulhat ki: elhízott embereknél sokáig nincsenek tünetek, de náluk gondolni kell a betegségre, ezért gyakran kellene szűrni őket – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese.

Az időben nem felismert betegség ugyanis kiszáradással járó komoly anyagcsere-eltolódáshoz vezethet, ami akár életveszélyes állapotot is okozhat. „Aki ilyen állapotban kerül a klinikára, annál az újabb egyensúly megteremtése sokkal több ideig tart” - tette hozzá a szakember.

Hogyan előzzük meg?

A gyerekkori cukorbetegség korai megelőzéséről szólva Tóth-Heyn Péter elmondta, alapvetően az egészséges táplálkozással is sokat lehet tenni kialakulása ellen. Hozzátette: „az anyai, már a méhen belüli élet is hatással lehet a későbbi diabéteszre, tehát már ekkor vigyázni kell. Emellett minél tovább fenntartják az anyatejes táplálást, annál alacsonyabb a diabétesz kialakulásának kockázata, ami viszont növeli a rizikót, az a tehéntejes táplálás 1 éves kor előtti bevezetése”.

Szurikáták a cukorbeteg gyerekekért

Mintegy fél évvel ezelőtt alakult a Szurikáta Alapítvány azzal a céllal, hogy a cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek családjainak nyújtsanak segítséget – mondta el Kocsisné Gáll Csilla alapító, aki személyes érintettség miatt - kislányánál 3,5 éves korában diagnosztizálták a betegséget – döntött az alapítvány létrehozása mellett. „A szülők problémájára igyekszünk közvetlenül reagálni, illetve a frissen diagnosztizált szülők számára lelki segítséget, támogatást nyújtunk” - mondta. Idén ősszel Budapesten és Pest megye gyerekorvosi rendelőiben „A gyerekek is lehetnek cukorbetegek” című plakátkampánnyal hívják fel a figyelmet a betegség létezésére, a tünetek időbeli felismerésének fontosságára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.