Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. December 08. 08:04, vasárnap | Helyi
Forrás: hidlap.hu

Mi nők, kiegészítjük a férfiak által képviselt világot

Mi nők, kiegészítjük a férfiak által képviselt világot

Országos trend a nők összefogása, a női érdekeket védő, a nők fontosságát, a női szerepeket kihangsúlyozó társadalmi szervezetek előtérbe kerülése. Így Esztergomban is, ahol megalakult a Nők A Mindennapokért Egyesület.

A szervezet elnökét Kinál Katalint kérdezte Pöltl Oxi Zoltán.

- Mikor és milyen céllal jött létre a Nők A Mindennapokért (NAMI) közösség?

- Eredetileg páran barátok, ismerősök fogtunk össze annak érdekében, mint egy két éve, hogy a bennünk felhalmozódott pozitív gondolatok és energiák valahogy hasznosuljanak.

- Kik vehetnek részt az egyesület munkájában?

- Várunk mindenkit, aki úgy érzi, hogy jobbító szándék vezérli, akinek van egy kis fölös energiája és ideje, amit a köz érdekében szeretne felhasználni. Lehetőség van pártoló és rendes tagként is belépni az egyesületbe, addig is a Facebook (NAMI Egyesület) oldalunkon, nyomon követheti a tevékenységünket.

Nők a Mindennapokért Egyesület

- Milyen módon tűnik majd ki, hogy a NAMI a nők által birtokolt tulajdonságokkal végzi munkáját?

- Ehhez előbb azt kellene tisztázni, hogy a nők milyen más tulajdonságokat birtokolnak, mint a férfiak. Szerintem nem tulajdonságokról van szó. Talán egy kicsit más nézőpontból látjuk a világot. Lehajolva egy kisgyerekhez, babakocsit tolva az utcán, talán egy kicsit több érzelemmel, jobban megsajnáljuk a rászorulót, talán egy kicsit empatikusabban hallgatjuk végig negyedszer is a panaszt. De az egyesület célja nem a nők magasztalása, a feminizmus hirdetése, mert bár az egyesület nőknek szól, ne felejtsük el, hogy ez csak úgy tud jól működni, ha nem kizárólag mi nők vagyunk csak, hanem kiegészítjük, a túlnyomórészt férfiak által alkotott és képviselt világot. Egy család is úgy kerek, ha képviselteti magát a férfi és a nő egyaránt, az iskolában akkor működik jól az osztály, ha fiúk és lányok egyformán vannak és egy társadalom is akkor kiegyensúlyozott és prosperáló ha ez az egyensúly fennmarad.


Az RTVE Háttér című műsorának legutóbbi témái között is szerepelt a Nők a Mindennapokért Egyesület.

- Milyen esztergomi vagy esetleg annál nagyobb régiót érintő eseményeken, rendezvényeken nyilvánul majd meg illetve netán csatlakozik a NAMI?

- Eddigi tevékenységünk, jellemzően Esztergomon belül maradt, de nyitottak vagyunk az összefogásra, a közös munkára bármilyen szervezettel, melynek célkitűzései kapcsolódnak a mienkhez. A legközelebbi rendezvényünk december 15-én, vasárnap délután lesz a Szentgyörgymezői Olvasókörben, ahol Jótékonysági Adventi Vásárt tartunk, melynek bevételét a Szentgyörgymezői Karitász javára ajánljuk föl. A vásáron saját készítésű portékákat árusítunk, lesz büfé, a gyerekek készíthetnek apró ajándékokat és meghallgathatjuk a Napfonó Együttes kiváló karácsonyi műsorát. A programok 14 órakor kezdődnek, városunk kedvelt sportembere Erős Gábor tisztelt meg minket azzal, hogy megnyitja a rendezvényt. Ha valaki úgy érzi nem csak vendégként venne részt a programokon, hanem van olyan saját maga által készített ajándék, karácsonyfa dísz, kötött, horgolt, varrt, szép kis apróság amivel hozzájárulna a vásárhoz, szívesen fogadunk még felajánlásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban