Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Szeptember 01. 18:42, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Miért elengedhetetlen a betonacél használata az építkezéseken?

Miért elengedhetetlen a betonacél használata az építkezéseken?

Hogy egy építkezés során a betonfelületek strapabírása megfelelő legyen, számos masszív alapanyagot kell felhasználni. Az egyik ilyen a betonvas, vagy más néven betonacél alkalmazása.

A vasbeton szerkezetek kialakításához – az építőipari vasalásnál - kötelezően jelen kell lennie.

Miért elengedhetetlen a betonacél használata az építkezéseken?

Hogy egy építkezés során a betonfelületek strapabírása megfelelő legyen, számos masszív alapanyagot kell felhasználni. Az egyik ilyen a betonvas, vagy más néven betonacél alkalmazása. A vasbeton szerkezetek kialakításához – az építőipari vasalásnál - kötelezően jelen kell lennie.

Mit érdemes tudni a betonacélról?

A betonvas gyártása hengerléssel történik. A még nagyobb tapadás érdekében az acélbetétek felületét rovátkolni szokták vagy bordákkal látják el. Hazánkban a csavarható bordázott, a csavarbordázott és a nyílbordázott kialakítások terjedtek el. A gyártók többféle hosszban és típusban állítják őket elő, így találkozhatunk egészen vékony – 6-8 mm-es átmérőjű -, valamint vastagabb – 20-25 mm-es – darabokkal is. A nagy teherbírású szerkezetekhez mindenképp utóbbit érdemes használni.

Általában kétfajta betonvas hosszúság jellemző a piacon - a 6, illetve 12 méteres szálak. A 6 méteres betonacél szálakat jóval könnyebb szállítani, de a nagy építkezéseken a 12 méteres darabok jutnak nagyobb szerephez. Az olyan nagy forgalmazók, mint például a Metalloglobus Kft. statikai terv alapján kérésre ráadásul méretre is vágja, és igény szerint meg is hajlítja a betonacélokat, majd úgy szállítja ki ügyfeleinek.

Mi a fő feladata a betonacélnak?

A betonvas legfontosabb feladata, hogy a beton szerkezetét sokkal szilárdabbá és ellenállóbbá tegye. A beton és a betonba ágyazott acélbetét együttműködését a két anyag között fellépő tapadás biztosítja. A betonvas jellemzően még azelőtt bele kerül a szerkezetbe, hogy elterítenék a friss betonmasszát. Ez nagyon alapos és precíz kivitelezést igényel, miután egyáltalán nem mindegy, hogyan használjuk fel a betonacél szálat vagy rácsot.

A betonacéloknak a sávalap és a koszorú kialakításakor van kiemelkedő szerepe, mivel a használatukkal jóval masszívabb építményt kapunk. Egy acélmaggal a középpontban, vagy azzal átszőve megakadályozhatjuk, hogy később a beton elkezdjen repedezni, esetleg megsüllyedjen a sávalap a helytelen kialakítás miatt.

A szerkezetben a beton a nyomóerőt veszi fel, míg az acél a húzóerőt. Ennek oka, hogy a beton bár kiválóan bírja a terhelést nagy nyomás alatt is, húzóerő hatására azonban elhasad, megreped. Ha egy belső acélszerkezettel levesszük ezen irányú terhelést a betonról, máris sokkal kedvezőbb mutatókkal rendelkezik a felépítmény. A betonszerkezet időtállósága, strapabírása tehát a tervezett betonvas mennyiség precíz beépítésétől és a két anyag együttműködésétől függ.

Rengeteg félreértést szokott szülni az építkezéseknél, hogy a betonacélt nem szabad hegeszteni, csupán egy dróttal kötözni. A folyamat célja ugyanis nem egy masszívabb acélszerkezet kialakítása, hanem az, hogy a friss beton ráöntésekor a szálak a helyükön maradjanak. Ha viszont ez tisztázódott, minden valószínűséggel egy igen teherbíró vasbeton szerkezetnek adhatunk életet, amely évtizedekig megfelelően ellátja majd a rábízott feladatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.