Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 22. 00:17, szerda | PR

Miért igazi jolly joker a hitelkiváltás?

Miért igazi jolly joker a hitelkiváltás?

A hitelkiváltás kifejezést mindenki ismeri, de vajon mire használható ez a megoldás pontosan? Akinek van meglevő hitele, annak érdemes tudnia, hogy használható ki ez a lehetőség.

Nem az adósságspirálból húz ki

A hitelkiváltás azt jelenti, hogy meglévő hitelünket egy, a piacon fellelhető másik, kedvezőbb ajánlatra cseréljük. Valójában ez a lehetőség mindig minden ügyfél számára fennáll, az új hitelnek egyetlen feltétele van - a hitelképesség mellett -, hogy elmaradás nélkül tudjuk törleszteni a jelenlegi kölcsönt. Vagyis ez az opció nem teszi lehetővé a felhalmozódott adósság rendezését.
Lakáshitel, személyi kölcsön, de hitelkártya esetén is bármikor dönthet úgy az adós fél, hogy számára optimálisabb változatra vált.

Haladó tipp - újabb kölcsön helyett

A hitelkiváltást arra is használhatjuk, hogy egybevonjuk a meglevő szerződésünket egy olyannal, amit épp most akarunk megkötni. Azaz így két hitel helyett egyet kell majd fizetnünk, ami lényegesen könnyebben és zökkenőmentesebben intézhető.
A bevételünket ugyanis egy szintig terhelhetjük csak a törlesztéssel, és lehet, hogy a meglévő, régi hitel már egy igen magas arányt ‘lefed’ ebből. Ennél fogva az új kölcsön felvétele akadályba ütközhet. Ám ha egy újabb és kedvezőbb megoldást találunk, akkor kiválthatjuk a régi, drágább szerződést és egyben plusz kölcsönhöz is jutunk.

Figyelmeztető lépés az MNB-től

A hitelkiváltásra akkor is érdemes gondolni, ha változó kamatozású a jelenlegi személyi kölcsönünk, lakás- vagy más hitelünk. Évek óta most idén márciusban mozdult először az MNB-nél egy betéti kamat, ami hatással van a bankközi kamatokra, az pedig hatással lehet a lakáshitelekre. Ez azt jelenti, hogy nem tartanak örökké a kedvező THM-ek.
A fix törlesztővel ki lehet védeni ezeket az esetleges mozgásokat. Ha a maximumig megterheltük a havi bevételünket évekre előre a visszafizetéssel, akkor érdemes gondolni arra, mi történik, ha felfelé mozdulnak a törlesztőrészletek. Ezt előzhetjük meg egy fix változatra való váltással.
Lehet, hogy az 5 vagy 10 évre, esetleg teljes időtartamra fixált hitel drágábbnak tűnik, de csak addig, míg nem mennek felfelé a kamatok.
Ha utánaszámolunk mondjuk a kamat csak egy pár százalékos felfelé mozgásának, akkor - nagyobb hitelnél, 20 év futamidő alatt - szembesülhetünk akár egy 5-7 milliós növekedéssel is, ami a törlesztés teljes összegét illeti. Ezt a kockázatot küszöböli ki egy hitelkiváltás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.