Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2017. Október 17. 10:26, kedd | Helyi
Forrás: ITE

Mikor nem elég a fogorvos és mikor kell a szájsebészet?

Mikor nem elég a fogorvos és mikor kell a szájsebészet?

Ha gond van a mosolyunkkal, kellemetlenséget, esetleg fájdalmat okoznak a fogaink, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulnunk.

Sok esetben egy profi fogorvos fájdalom mentesen tudja kezelni a fogainkat, főleg, ha az még nincs hatalmas gyulladásban. A fogorvosok viszont sokszor közlik azt a tényt, hogy ha már gyulladt foggal megyünk a kezelésre, akkor sok esetben semmit nem ér az érzéstelenítő. Ha nagyon be van gyulladva a fogunk, akkor beavatkozás előtt antibiotikum kúrán kell részt vennünk.

Vannak azonban olyan, speciális helyzetek, amikor nem elég a fogorvos tudása. Amikor az orvos, aki különböző eszközökkel matat a szánkba, azt közli, hogy nem tud segíteni és szájsebészetre kell mennünk, még jobban megrémülünk!

Rémületre azonban nincs ok, hiszen a mai, korszerű beavatkozások leginkább arra szolgálnak, hogy más, kellemetlen, fájdalmas kezelésre ne legyen szükségünk és a szájsebész végképp megoldja a problémánkat. Sokan a félelem és a fájdalom miatt halogatják a fogorvos felkeresését és ennek a következménye lehet az, hogy végül a szájsebészeten kötünk ki.

Milyen gonddal kell a szájsebészetre mennünk?

- Fogeltávolítás: Egy széttört, letört koronájú fogat nagyon nehéz egy sima húzással eltávolítani. Ilyen esetben szájsebész, érzéstelenítéssel, maximális precizitással és odafigyeléssel kiemeli a tönkrement fogat a helyéről. A bölcsességfog eltávolítása is sok esetben a szájsebész feladata. Főleg, ha a fog rossz irányba nő, esetleg teljesen vízszintes helyzetbe fekszik a fogsorunk mellett. A bölcsességfog eltávolítása sok esetben akkor is szükséges, amikor fogszabályozásra kerül sor. Speciális, bonyolultabb helyzetben a szájsebész több darabban távolítja el a bölcsességfogat. Ezután a nagy, tátongó lyukat pár öltéssel bevarrják és körülbelül egy hét elteltével kell varratszedésre visszamennünk.

- Retinált, impaktált fog feltárása: Sajnos sok esetben fordul az elő, hogy a fogak nem időben bújnak elő, esetleg rossz irányba vannak fejlődve, így rejtve maradnak. Ilyenkor, a ki nem nőtt fogat a szájsebésznek kell feltárnia és eltávolítania.

- Gyökércsúcs eltávolítása: Az ilyen féle szájsebészeti kezelésre leginkább gyökérkezelés következtében van szükség. Ilyenkor azonban néha előfordul, hogy gyökérkezelés után a csontban egy nagyfokú gyulladás alakul ki, így a gyökércsúcson egy gyulladt ciszta alakul ki. Ez igen kellemetlen és fájdalmas tud lenni. Az eltávolításhoz szájsebészeti beavatkozásra van szükség!

- Paradontális és Augmentációs kürett: Ha a fogágy vagy a fogíny megbetegszik, gyulladásban van, akkor azt a folyamatot a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni, hiszen rengeteg fájdalmat és egyéb problémát tud okozni. Ilyenkor a lehető leghamarabb szájsebészetre kell mennünk, hogy minél előbb kezelni tudja a beteg területet. Ha ez a gyulladás nincs kezelve és nem gyógyul meg, akkor végső esetben akár a fogak elvesztését is jelentheti.

Minden olyan beavatkozást, mely a száj funkcióihoz kapcsolódik, szájsebészeti műtétnek nevezzük. Ilyen műtéteket akár a szájüregben, de akár a nyakon vagy az arcon is elvégezhetnek. A szájsebészet napjainkban már nagyon korszerű és precíz technikával, dolgozik, arra törekedve, hogy minél kevesebb ép területet roncsoljon.

Címkék: fog, fogorvos, szájsebész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.