Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 10. 14:35, csütörtök | Bulvár
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Milliárdokat fizethetnek a „kavicsért”

Milliárdokat fizethetnek a „kavicsért”

Akár a 11-15 millió dolláros (2,5-3,4 milliárd forint) leütési árat is elérheti a világ egyik legnagyobb gyémántjának számító, ritka, sárga drágakő a Sotheby’s aukciósház november 15-i genfi árverésén.

A gyémánt új tulajdonosa maga választhat nevet a drágakőnek, amely Sun-Drop (Egy csepp a Napból) néven vált ismertté. A körte alakú ékkövet a rendkívül ritka és hihetetlenül élénk színükről ismert Fancy Vivid gyémántok családjába sorolják a szakértők. A 110,3 karátos, sárga drágakő a világ eddig ismert legnagyobbja a maga kategóriájában.

Az ékkövet a világ egyik vezető gyémántékszer-gyártója, a Cora International bocsátja árverésre, amely tavaly bukkant rá a Dél-Afrikai Köztársaságban, a különleges ékszert eddig senki nem viselte. „Néhány embert különös izgalommal tölt el egy olyan drágakő birtoklásának a gondolata, amely évmilliókon át feküdt érintetlenül a föld alatt” – mondta David Bennett, a Sotheby's ékszer-részlegének vezetője.

A november 15-i árverés tételei között szerepel egy drágakövekből készült ékszer-szett is, amelyet II. Abdul-Hamid, az Oszmán Birodalom szultánja ajándékozott az egyiptomi alkirály feleségének a 19. század végén. A nyakláncból, melltűből és egy pár fülbevalóból álló készlet leütési ára akár a tízmillió dollárt (2,3 milliárd forint) is elérheti. A drágakövek egyes darabjai valószínűleg egy békeajánlat részét képezték, amelyet I. (Nagy) Péter orosz cár felesége – és későbbi utódja – I. Katalin adott II. Ahmed oszmán szultánnak 1711-ben.

Az ékszeraukciót egy történelmi órákat felvonultató árverés fogja megelőzni november 13-án, amelyen az első indiai elnök, Radzsendra Praszad karórájára, valamint az egykori német kancellár, Konrad Adenauer klasszikus arany Rolexére licitálhatnak az érdeklődők. Mint azt Bennett elmondta, a globális gazdasági nehézségek ellenére a luxuscikkek piaca továbbra is gyümölcsöző. A Sotheby's tavalyi aukcióján például rekord összegnek számító 46 millió dollárért (10,5 milliárd forint) cserélt gazdát egy 24,78 karátos élénk rózsaszínű gyémánt.

Címkék: gyémánt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára