Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Június 18. 13:04, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Milliárdos tartozás, perek, eltűnt iratok és hűtlen kezelésben nyomozás Esztergomban

Milliárdos tartozás, perek, eltűnt iratok és hűtlen kezelésben nyomozás Esztergomban

Az előző vezetés milliárdos tartozást hagyott hátra maga után, emiatt egyelőre kevés a pénz a fejlesztésekre; több ügyben feljelentést tettek - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Romanek Etelka, Esztergom polgármestere.

A Napi Gazdaság csütörtöki számában megjelent interjúban a polgármester elmondta: a több évre visszanyúló követelések - a kifizetetlen számlák, késedelmi kamatok, perköltségek és szakértői díjak - milliárdos kiadással terhelték az önkormányzatot.

Hangsúlyozta: számos esetben olyan jellegű ügyekkel szembesültek a korábbi ciklus dokumentumainak áttekintésekor, amelyek miatt feljelentést kellett tenniük, elsősorban beruházásokhoz, ingatlankezelésekhez kapcsolódó tevékenységek miatt. Mint mondta, sok ügyben eltűntek az ügyiratok, szakértői vélemények, amelyeket nem könnyű, vagy sokszor lehetetlen pótolni. (A lapot a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság úgy tájékoztatta, hogy két büntetőeljárásban hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen elkövetővel szemben folytatnak nyomozást.)
A polgármester arról is beszélt, hogy az őszi önkormányzati választás után "a mai napig kerülnek elő új dokumentumok és ügyek, (...) amelyek kezdete akár öt, hat, hét évre nyúlik vissza".

Romanek Etelka közölte: a kötelező feladatokat ellátják, a közvilágítás és a tömegközlekedés működik, de szeretnének több buszjáratot is elindítani, amelyhez újabb forrásokra lesz szükség. Elkezdték az árvízvédelmi gátrendszer tervezését, amelyre a kormányzat 9 milliárd forintot különített el, valamint uniós forrásból megkezdődhet a csatornaberuházás is. Hozzátette: saját forrásból fejlesztésre csak 1,7 milliárd forintot tudtak elkülöníteni a város költségvetésében az örökölt terhek miatt.

Kiemelte: a magánfejlesztésekre nincs ráhatásuk, de több lezárásra vár. Példaként említette az élményfürdő melletti hotelt, amely várhatóan őszre készül el. Kitért arra is, hogy a nyáron szakmai gyakorlaton részt vevő egyetemisták tekintik át a település főbb területeit és javaslatokat tesznek hasznosításukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.