Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2019. Szeptember 06. 16:08, péntek | PR

Milyen könyvkötési eljárásra van szükséged?

Milyen könyvkötési eljárásra van szükséged?

Még ma is gyakran szükség van arra, hogy kinyomtattassunk, sokszorosíttassunk egy-egy szakmai anyagot, jegyzetet vagy egyéb dokumentumot. Íme a profi megoldások egy könnyen érthető összefoglalóban.

Többféle eljárással lehet a lapokat összefogni. Minden esetben fontos az igényes kivitelezés, hiszen mindannyian találkoztunk már olyan könyvvel, amely egy olvasás után lapokra esett szét. Ha például szeretnénk adni egy kiadványt ügyfeleinknek, ismerőseinknek, tanítványainknak, akkor a legrosszabb reklám, ha rövid idő után darabokban van. Ezt általában a rosszul megoldott ragasztás okozza; például a nehéz műnyomó papírból álló lapok esetében sokszor meglazul a ragasztókötés.
Szerencsére léteznek stabil és gazdaságos technikák. Jegyzetfüzetünk, könyvünk kötésének ideális módját érdemes szakemberrel egyeztetni.

Mindent a spirálozásról

Füzeteket, kottákat vagy akár naptárakat is szoktak spirálkötéssel készíteni. Ebben az esetben egyenlő osztású lyukasztásba fém- vagy műanyaghuzalt vezetnek, majd a huzal végét visszahajlítják. Így a kiadvány könnyen kezelhetővé válik, és fénymásolni is egyszerűen lehet. Ha szeretnénk, ha könyvünk, füzetünk 360 fokban kihajtható legyen, nemcsak szétnyitható - ilyenek a naptárak is - akkor a spirál tökéletes megoldás.
A ‘spirálfüzetekbe’ sokféle színű és átmérőjű huzal kerülhet, azaz érdekes és egyedi példányokat is köttethetünk.


Tartós megoldást nyújt-e a spirálozás? A válasz határozott igen, a kivételt a nagyalakú és vékonyabb papírú, gyakran lapozott füzetek képezhetik.
A legbiztosabb megoldás a fémspirálozás, ezt szokták nagyobb terjedelmű jegyzetek vagy olyan fontos dokumentumok esetén alkalmazni, mint amilyen egy szakdolgozat.
A spirálkötés mellett szól az is, hogy olyan gyorsan készül, hogy akár meg is várható a kiadványok bekötése vagy átkötése - ha nem ötezret rendelünk éppen egyszerre.

Az irkatűzés
Nem feltétlenül kell végig fűzni egy kiadványt: ezzel az eljárással drótkapoccsal rögzítjük a kettéhajtott lapokat. A tűzést mindannyian ismerjük, hiszen a kisalakú iskolai füzetek mind kapcsozva vannak.
Ha így készíttetjük el a kiadványunkat, füzet jelleget fog kapni. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az - általában két darab - kapocs nem tart meg több száz oldalt, azaz a vékony kiadványok köthetők be ebben a formában.

Lefűzés

Ezzel az eljárással leginkább saját dokumentumainkat, papírjainkat rendezhetjük. A ki- és be nyitható kapocs segítségével átrendezhetőek a lapok.
Nyomdászati eljárásként ritkán használják, de ahol pozitív, ha cserélhetőek az oldalak - például receptkönyvekben - , időnként előfordul.

Cérnafűzés és ragasztás

Ezek a ‘klasszikus’ könyvek kötési bevett megoldásai. A cérnafűzött oldalak gyakorlatilag örökre a helyükön maradnak, szinte erővel sem szedhetők ki a helyükből.
A hideg- vagy melegragasztásnál nagyon fontos a profi, gondos eljárás, hogy tartós kiadvány legyen az eredmény.Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 18:09, hétfő | PR

Itt a nyár, ideje feltenni a rovarhálót az ablakra! De hogyan?

Ha te is utálod a szúnyogok hegedülését hallgatni és reggel a csípések helyét vakarni, itt az ideje, hogy feltedd a rovarhálót az ablakra! De ha nincs kialakított sín, akkor hogyan? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád.

2020. Július 02. 09:00, csütörtök | PR

Az autófóliázás nemcsak tuning, hanem védelem is az autónak

Az UV-sugárzás, a nyári meleg, a kőfelverődések, az illetéktelen tekintetek mind olyan probléma, amire megoldást kínál a professzionális autófóliázás. És ha nem lenne elég, akkor még jobban is fog kinézni tőle az autónk.

2020. Június 20. 10:20, szombat | PR

Van akinek ízlik, és van, aki még nem próbálta!

Az Otthon íze tovább bővül

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.