Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Március 30. 14:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Képek forrása: Zákány Szerszámház, Freepik

Milyen szivattyú típusok léteznek?

Milyen szivattyú típusok léteznek?

A szivattyúk számos területen elengedhetetlenek a folyadékok, a zagy hatékony szállításához, legyen szó ipari vagy otthoni felhasználásról. Működési elvük alapján általában két típusba sorolhatók, amelyeknek megvannak a saját előnyei és alkalmazási területei, így fontos megérteni, melyik típus milyen célokra a legmegfelelőbb.

Amit a szivattyúkról tudni érdemes!

A szivattyú olyan gép, ami folyadék vagy zagy szállítására szolgál. A régebbi szóhasználatban ide sorolták a gázok szállítására alkalmas gépeket is, de ma már csak a vákuumszivattyúk tartoznak ide. A szivattyúk mechanikai munkát végeznek a közeg továbbítására, az egyszerű emeléstől az áramlástani elvek felhasználásáig. Ritkán azonban nem mechanikai elveken működő szivattyúkat is előállítanak.

Térfogatkiszorítási elven működő szivattyúk

Ezek a szivattyúk a behatárolt munkatér térfogatának változtatásával viszik át a folyadékokat és zagyokat. A kiszorítóelemnek köszönhetően a változtatás különféle formában történhet az alkalmazott technológiától függően. A legelterjedtebbek közé tartoznak a hengeres és búvárdugattyús típusok. A folyamatos és sima áramlást a kiszorítóelem meghajtásáért felelős forgattyús hajtómű, valamint a szelepek egyirányú működése biztosítja.

Áramlástechnikai elven működő szivattyúk

Az áramlási törvényszerűségekre épülő örvényszivattyúk egyszerű használatuk és megbízható működésük miatt népszerűek. A típus egy járókerékkel és lapátokkal tereli a szállítandó anyagot rendeltetési helyére. A folyadék a szívócsonkon át lép be a járókerék terébe, majd nyomás és nyomaték hatására a nyomócsonkon keresztül távozik. A zökkenőmentes áramlás és a visszafolyás elkerülése érdekében speciális kialakítás szükséges, és a szivattyút folyadékkal kell feltölteni a működéshez.

Az örvényszivattyúk alkatrészei közé tartozik a járókerék, a csigaház, a tengely, a tömszelence, a szívócsonk és a nyomócsonk. Többféle típus létezik az alkalmazott járókerék szerint, ilyen például a radiál-, axiál- és félaxiálszivattyú.

Vákuumszivattyú

Az áramlástechnikai elven működő örvényszivattyúk tagja a vákuumszivattyú. A különböző emberi tevékenységekhez ugyanis gyakran szükség van vákuumra, ami a gáz halmazállapotára utal, amelyben a nyomás az atmoszférikus érték alatt van. A vákuumot a gázok korlátozott térfogatú eszközökből történő kényszereltávolítása során hozzák létre, amelyhez speciális technikai eszközöket, vákuumszivattyúkat használnak.

A vákuumszivattyúk olyan eszközök, amelyeket a gázok mozgatására használnak, nem pedig folyadékokra. Ezek a szivattyúk eltávolítják a gázt egy zárt térben, amely így részleges vákuumot hoz létre. Az ilyen típusú szivattyúkat számos iparágban használják, többek között a fémiparban, gépiparban, élelmiszeriparban, csomagolástechnikában, olaj- és gáziparban, nyomdaiparban, valamint a bútorgyártásban.

Az üzemi hatékonyság és a megfelelő működés érdekében fontos szabályokat kell betartani a vákuumszivattyú használatakor. A gép bekapcsolása előtt gondoskodni kell arról, hogy az olaj felmelegedjen üzemi hőfokra, mert így a vákuumszivattyú eléri a kívánt végvákuum értéket, és a víz is kevésbé keveredik az olajjal. A megfelelő minőségű, erre a célra tervezett olaj megvásárlása is elengedhetetlen, mivel más típusú olaj használata károsíthatja a berendezést. Az olajat 20 üzemóra elteltével cserélni kell, hogy biztosítsuk a szivattyú hatékony működését. Ha nagyon szennyezett, savas rendszert vákuumozunk, akkor akár óránként is szükség lehet az olajcserére. Fontos még ellenőrizni a létrehozott vákuumot finom vákuummérővel, így folyamatosan nyomon követhetjük a vákuumszivattyú által létrehozott vákuum értéket.

Makita vákuumszivattyú (kép: Zákány Szerszámház)

Honnan vásárolhatsz szivattyút?

A Zákány Szerszámház széles kínálatában szinte mindenféle szivattyú típus, köztük a vákuumszivattyú is megtalálható. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik fajta szerszám a neked való, akkor szakértői segítséget is tudunk nyújtani!

Címkék: pr, szivattyú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.