Városlista
2024. február 21, szerda - Eleonóra

Hírek

2023. Január 16. 11:56, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Mintegy 130 tonna robbanóeszközt, lőszert semmisítettek meg tavaly a tűzszerészek

Mintegy 130 tonna robbanóeszközt, lőszert semmisítettek meg tavaly a tűzszerészek

Csaknem 1900 esethez riasztották a tűzszerészeket 2022-ben - a leggyakrabban az ország középső részéből -, és összesen mintegy 130 tonna különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg - közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede hétfőn a Facebook-oldalán.

A múlt évet értékelő bejegyzésben azt írták, tavaly 1872 rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt veszélyes robbanóeszközökkel kapcsolatban, ebből 387 alkalommal volt szükség a robbanótestek "soron kívüli kezelésére".

Közölték: Fejér vármegyéből kapták "holtversenyben" a legtöbb, 330 bejelentést, ugyanennyiszer riasztották Pest vármegyei és budapesti címekről ugyancsak az ezred katonáit. A tűzszerészek 170 alkalommal vonultak Veszprém vármegyéhez tartozó helyszínekre, katonai eredetű robbanóeszközökhöz.

A soron kívüli reagálást igénylő rendőrségi bejelentések száma a fővárosban és Pest vármegyében volt a legmagasabb, itt 140-szer intézkedtek az alakulat katonái 24 órán belül. Fejér vármegyébe 65, Komárom-Esztergom vármegyébe pedig 25 esetben vonultak a tűzszerészek sürgősséggel.

A bejegyzésben megjegyezték: jellemzően különböző típusú aknavető- és tüzérségi gránátok, kézigránátok, illetve lőszerek kerültek elő.

A leggyakrabban előtalált robbanóeszköz-típus idén is a 82 milliméteres szovjet repesz aknavetőgránát volt, amelyből országszerte csaknem 1900 darabot "kezeltek" a tűzszerészek. A 81 milliméteres német repesz aknavetőgránátból mintegy ezer darabot szállítottak el a tűzszerészek, a 75 milliméteres német páncéltörő- és repeszgránát típusokból több mint ezret, a szovjet F1-es védő kézigránátból pedig 450-et ártalmatlanítottak a tűzszerész ezred katonái.

A beszámoló szerint összesen mintegy 130 tonna különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg a tűzszerészek. Az arra kijelölt robbantási területeken 483 alkalommal végeztek irányított robbantással megsemmisítést, a kontrollált megsemmisítések során csaknem egy tonna TNT-t és Semtex típusú robbanóanyagot használtak fel.

Az ezred robbanóanyag-kereső kutyavezetői 117 alkalommal végeztek helyszíni átvizsgálást szolgálati kutyákkal és 93 esetben került sor katonai műveletek, lőgyakorlatok, illetve civil tevékenység tűzszerész biztosítására - írták.

A bejegyzésben idézték Szilágyi Zsolt ezredest, az ezred parancsnokát, aki rendkívül mozgalmasnak nevezte az alakulat elmúlt évét.

Fotó:Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 06:00, szerda | Belföld

Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Február 20. 16:15, kedd | Belföld

Munkácsy Mihályra emlékeztek születésének 180. évfordulóján a Fiumei úti sírkertben

Munkácsy Mihály festőművész születésének 180. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben.

2024. Február 20. 10:38, kedd | Belföld

Szakadékba zuhant gyermeket mentettek a tűzoltók és a speciális mentők

Egy hétvégi kiránduláson történt a baleset, Mátraházánál, a Veronika-rét közelében.