Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 10. 07:30, hétfő | Helyi

Mire kell az 1 millió a hivatalnak? - közlemény

Mire kell az 1 millió a hivatalnak? - közlemény

A csütörtöki rendkívüli testületi ülésen a 2014-es költségvetés elfogadásának látszólag csak egy pici akadálya volt, a polgármesteri 1 millió forintos keret.

Arról most nem ejtenék szót, hogy Meggyes Tamásnak a hasonló összetételű testület 2010-ig 20 millió forintig adott engedélyt, de a Strigonium vezetése is dönthet 10 millió forintig bizottság nélkül. Talán az esztergomiak számára nehezen értelmezhető, hogy miért ragaszkodott a polgármester ehhez a látszólag nem kardinális kérdéshez, tehát járjuk körbe az esetet.
Ugye még emlékezünk arra, hogy amikor 2010-ben az új polgármester megválasztása után a képviselő-testület fideszes többsége azonnal megvonta az összes olyan jogosítványt Tétényi Évától, ami az előző polgármesternek járt. Ezzel a város mindennapi üzemeltetése gyakorlatilag ellehetetlenült. Az addig 20 milliós polgármesteri keret azonnal 0 forintra változott, így még a tisztítószerek, wc papír, ivóvíz, nyomtatópatron beszerzéséhez is pénzügyi bizottsági döntés kellett. Csak halkan kérdezem egy hasonlattal élve: ha egy családban csak apa ismeri a bankkártya pin kódját, és messze az otthonától dolgozik, így nem minden este tud hazajárni, egy reggel pedig a nagyobbik gyermek szól anyának, hogy leszakadt az egyetlen cipőjének a talpa, akkor apa bizalmatlansága miatt menjen a gyerek mezítláb az iskolába?
A polgármester az ominózus keretet egyébként is csak meghatározott feladatokra költheti el, melynek felhasználását a hivatal, kormányhivatal, az Állami Számvevőszék és különböző hatóságok is ellenőrzik. Tehát csak szükséges és kötelező dolgokra költheti, amihez nincs szükség a bizottság egyetértéséhez. Vagy Steindl Balázsék minden nap reggel fél nyolckor kezdjenek a hivatalban Meggyes Tamással és Zoltai Dániellel, fél 9-ig hozzák meg a szükséges döntéseket, aztán mehetnek dolgukra. Ugye, milyen életszerűen hangzik?
A pénzügyi bizottság tagjai között nincs politikai egyetértés sem, így könnyen előfordulhat, hogy határozatképtelenek lesznek, mert egyikőjük úgy gondolja, hogy éppen ma „nem ér rá”. Ahogy az eddigi gyakorlat is mutatja, nehezen tudják összehangolni a bizottsági üléseiket, például a héten esedékes bizottsági ülésén sem tudott a Steindl vezette plénum határozatot hozni. Képzeljük el, hogy az egyre jobban felgyülemlő illegális hulladékok eltakarításához és elszállításához szükséges konténerek, szemetes zsákok megrendelése bármi okból a bizottság döntésére várva nem végezhető el aznap. Hamar úgy nézhetünk ki, mint pár éve Milánó, amikor a szemét többméteres magasságban állt a belvárosban. Hogy a választás évében ez esetleg jól jönne a kampányhoz a pártoknak egy független polgármesterrel szemben? Az előző önkormányzat sokmillió forintért beszerzett közvélemény kutatásaiból pontosan tudják ők is, hogy egy átlagos esztergomi lakos 3-4 dolog alapján ítéli meg a települést vezető polgármester munkáját.
1. Zöldfelületek, 2. utak, járdák állapota, 3. játszóterek állapota, 4. mennyire szemetes a város.
A képviselő-testületi üléseken a képviselők gyakran azonnali intézkedést követelnek a hivataltól, hogy a kidöntött KRESZ táblákat pótoljuk, mert balesetveszélyt okoznak (Petróczy Gyula), azonnal javítsuk ki a balesetveszélyes járdáinkat, és életveszélyes útszakaszainkat (Németh József), tisztítsuk ki az eldugult csatornákat (Ivanov Mihály). Ezek a mindennapi, egymillió forintos munkák közé tartoznak. És egyezzünk meg: ilyen nehéz 3 év után álságos dolog lenne azt játszani a városlakókkal, hogy én (Steindl Balázs) nem engedem meg, de te (Tétényi Éva) vagy a hibás. De emlékeztetnék arra az esetre is, amikor 2011-ben bizottsági döntés hiányában volt arra példa, hogy a téli síkosság mentesítéshez nem tudott a hivatal útszóró-sót rendelni, mivel a bizottság ilyen-olyan okokból nem ült össze.
Minderre ráadásul különösen a választási időszakban a képviselők jobban elfoglaltak, tehát tőlük sem lehet elvárni, hogy minden nap ülésezzenek. Azt pedig feltételezni ugyan merem, de bízom benne, hogy Steindl Balázsék szándéka nem az, hogy újra lerongyolódjon a város a nyári időszakra. Ezzel álszent módon szándékosan lehet ugyan gátolni a megkezdett és jó eredményeket felmutató közmunkaprogramot is. Márpedig ez az egymillió forint a biztosítéka annak, hogy a város tavaszra tiszta és rendezett legyen, én meg remélem, hogy a helyi Fidesz-frakció is megérti, hogy a kormánypárt egyik legnagyobb eredményét felmutató, és Esztergomban példaértékűen üzemeltetett közhasznú programot még ők sem fékezhetik meg. Még akkor sem, ha ősszel testületet és polgármestert választunk.

2014. március 7.

Váczy-Hübschl István
kabinetfőnök

Címkék: esztergom, városháza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.