Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2022. Május 20. 13:29, péntek | PR
Forrás: (x)

Mit tehetek, ha három nap alatt kellene válaszolnom az adóhatóságnak?

Mit tehetek, ha három nap alatt kellene válaszolnom az adóhatóságnak?

A NAV sok esetben hívja fel, vagy kötelezi nyilatkozat- vagy vallomástételre, illetve különféle iratok átadására az adózókat. Ezekre tipikusan rövid, jellemzően néhány napos határidőt szokott csak biztosítani.

Mit tehetünk, ha ilyen szituációban találjuk magunkat?

A legtöbb adóellenőrzés és jogkövetési vizsgálat esetén a NAV hosszú kérdéslistákat küld, és sokszor nagy mennyiségű iratot is bekér az adózóktól. Ezek kezelése egy cég ügymenetében nagy fennakadást okozhat. Ugyanis már önmagában a válaszok következetes megfogalmazása is tetemes időt és energiát jelent. Azt sem hagyhatjuk ki, hogy egy-egy kérdés helyes megválaszolásához számos esetben akár évek óta porosodó irathalmokat, illetve bizonylatokat kell előkeresni és áttekinteni.

Tetézi a bajt az is, hogy a NAV a válaszadásra jellemzően nagyon rövid, rendszerint csak néhány napos határidőt biztosít. Ez azonban az esetek nagy részében egész egyszerűen nem elég ahhoz, hogy megfontolt, mégis az adóhatóság munkáját valóban segítő válaszokat adjunk. A dolognak eközben nagy a tétje: ha pontatlan vagy éppen ellentmondásos válaszokat adunk, akkor a NAV a terhünkre értékelheti azokat. Ha pedig nem reagálunk határidőben, az adóhatóság meg is bírságolhat minket, ráadásul jóindulatát is elveszíthetjük.

Nincs külön nevesítve a jogszabályokban, pedig életmentő lehet ilyen helyzetekben, hogy az adózók az adóhatóságtól a határidők meghosszabbítását is kérelmezhetik. Ez a kérelem nem köti az adóhatóságot, de megfelelő indokok és bizonyítékok esetén jellemzően el szokta fogadni a NAV, és az eredeti határidőt észszerű időtartammal meg szokta hosszabbítani.

Milyen indokok jöhetnek számításba? Ilyenek például:

- szabadság
- betegség
- külföldi út
- ügyvezető- vagy könyvelőváltás
- a bevallási időszakok okozta extra leterheltség
- folyamatban lévő reorganizáció
- járványhelyzet, stb.

Arra azonban figyelni kell minden esetben, hogy még az eredeti határidő lejárta előtt kérni kell a határidő meghosszabbítását. Ugyanis a NAV sem tudja már meghosszabbítani a lejárt határidőt.

Célszerű tehát a fenti lehetőséget minden pénzügyi vezetőnek és könyvelőnek észben tartania, mert ellenkező esetben könnyen belefuthatunk abba, hogy a NAV a hallgatásunkat bírsággal fogja „díjazni”.

Cége ellen adóvizsgálat, vagy adóper folyik? Keresse tapasztalt adójogász kollégáinkat a következő elérhetőségeken:

Web: kopogtatanav.hu

Telefon: +36 1 889 2800
E-mail: info@kopogtatanav.hu

Címkék: adó, adóhatóság

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 26. 18:37, csütörtök | PR

Díjat nyert a VALMAR #challenge

Tavaly ősszel látott napvilágot a #stabiloszinesszavak kihívás a TikTokon, amellyel kéz a kézben megszületett a VALMAR egyik legújabb dala.

2023. Január 26. 11:24, csütörtök | PR

Már nézhető a Vikingek: Valhalla 2 évada a Netflixen

A történelmi filmek rajongói imádták a normannok és az angolszászok összecsapásának történetét a Vikingek című tévésorozatban.

2023. Január 25. 15:50, szerda | PR

K&H: 460 százalékos növekedést értek el a fiatalok

több mint 60 százalékkal nőtt az ifjúsági számlák száma három év alatt

2023. Január 21. 10:17, szombat | PR

Esztergomi fejlesztő forradalmasítja az ügyviteli szoftverek piacát

A Billzon innovációja végre elérhető a magyarországi vállalkozások számára, ráadásul erősen ajánlott is a jogszabálykövető NAV-integrációja miatt.