Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Október 11. 12:13, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI / fotó: lvp

MKPK: ma kezdődik a hit éve

MKPK: ma kezdődik a hit éve

XVI. Benedek pápa a II. vatikáni zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából, október 11-i kezdettel meghirdette a hit évét, amelyhez a magyar katolikus egyházmegyék saját szervezésű programokkal kapcsolódnak.

Erdő Péter bíboros a XVI. Benedek pápa által Rómában összehívott püspöki szinóduson képviseli az MKPK-t és a Magyar Katolikus Egyházat. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora részt vesz a hit évének XVI. Benedek pápa által celebrálandó megnyitó szentmiséjén is a Szent Péter-bazilika előtti téren csütörtökön délelőtt.

A tájékoztatás szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a hit évét egész napos papi találkozó keretében nyitják meg csütörtökön Esztergomban, a Szent Adalbert Központban. A zártkörű eseményen a papok bekapcsolódnak a Rómában zajló liturgiába, meghallgatják Erdő Péter bíboros videoüzenetét.

A közleményben az olvasható, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében már vasárnap megnyitották a hit évét Nyíregyházán, a társszékesegyház búcsúünnepéhez kapcsolódóan. Az ünnepi szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be, amelynek záró mozzanataként indult útjára a katolikus hitben való egységet szimbolizáló zarándokkereszt, és ez a tervek szerint az év folyamán minden plébániára eljut majd.

Ternyák Csaba egri érsek csütörtökön szentmise keretében nyitja meg a hit évét az egri bazilikában. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szintén csütörtöktől a heti bibliaórákat a II. vatikáni zsinatról, illetve a hit évével kapcsolatos témákban tartja. A főegyházmegyében jövő héten missziós vasárnappal nyílik meg hivatalosan a hit éve: a főpásztor a kalocsai Szent József-templomban celebrál ünnepi szentmisét.
Márfi Gyula veszprémi érsek jövő szombaton a veszprémi Szent Mihály-bazilikában szentmise keretében nyitja meg a hit évét a Veszprémi Főegyházmegyében. Ezen a napon folyamatos szentségimádás lesz a bazilikában, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban pedig a különböző pasztorális területek munkacsoportjai mutatkoznak be.

A Győri Egyházmegyében ugyancsak csütörtökön Pápai Lajos megyés püspök és az egyházmegye papsága koncelebrált ünnepi szentmisét mutat be a győri székesegyházban a hit évének kezdetéhez kapcsolódóan.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök a nyíregyházi belvárosi görögkatolikus templomban a szombat este kezdődő virrasztás keretében, Orosz Atanáz püspök-exarcha pedig vasárnap a miskolci Búza téri templomban szent liturgia keretében nyitja meg a tematikus évet.

A pannonhalmi bazilikában Várszegi Asztrik püspök-főapát vasárnapi szentmiséjével, a Pécsi Egyházmegyében pedig a horvátországi Vocinba szervezett szombati egyházmegyei zarándoklattal kezdődik a hit éve.

Szerdán Prohászka Ottokár püspök születésének 154. évfordulóján előadással és Spányi Antal megyés püspök szentmiséjével nyitják meg a hit évét a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban. Veres András szombathelyi megyés püspök csütörtökön a szombathelyi székesegyházban szintén szentmisét tart, míg Beer Miklós váci megyés püspök egyházmegyei zsinatot hirdetett ez alkalomból csütörtökre, amit szentmisével nyitnak meg.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök Fény a világnak, fény az egyháznak címmel tart teológiai előadást a II. vatikáni zsinatról jövő szerdán a szegedi Gál Ferenc Főiskolán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.