Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 14. 14:09, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Most kell nagyon odafigyelni erre!

Most kell nagyon odafigyelni erre!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.

Jelezték, a hét eleje óta szüretelnek a Balaton déli partján, az Európában az elsők között beérő szőlők egyikét, a Csabagyöngyét. A gazdák hamarosan hozzálátnak az Irsai Olivér, majd augusztus második felében a kékszőlőfajták betakarításához is.

A leszedett gyümölcs erjedésénél keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz. A TIM a hasonló tragédiák megelőzése érdekében óvintézkedésekre kéri a szüreti időszakban mezőgazdasági munkát végzőket.

Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle; ez utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, ezért alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben és járatokban. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.

Kiemelték, a zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné teheti, fulladást okozva halálos veszélybe sodorhatja áldozatait.

"A kockázatok minimalizálása érdekében előzetes szellőztetés és légtérelemzés nélkül szigorúan tilos lemenni a borospincékbe!" - figyelmeztet közösségi oldalán a minisztérium.



A biztonságos munkavégzés érdekében a TIM szerint feltétlenül javasolt gázérzékelő riasztókat felszerelni, huzamosabb föld alatt tartózkodásnál személyi gázkoncentráció-mérő készüléket használni. További védelmet jelenthet a pinceajtó nyitásával egyszerre bekapcsoló, reteszelt mesterséges szellőzőrendszer üzemeltetése. Ezen készülékek, biztonsági berendezések működőképességét rendszeresen ellenőrizni kell, arra a szüreti időszak kezdetén érdemes fokozott figyelmet fordítani. A must forrásának idején javasolt "Figyelem, mustgázveszély!" feliratot elhelyezni a pince bejáratára.

Arra is rámutattak, hogy a korszerű érzékelők nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával. A gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elérő szén-dioxid-tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.

Közölték, önmagát is bajba sodorhatja, aki megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül próbál az összeesett, ájult emberek segítségére sietni. A 112-es központi segélyhívó számon, a helyszín és a megközelítési útvonal pontos megjelölésével kihívott tűzoltók biztonsággal, légzőkészüléket használva tudják kimenteni a mérgezést szenvedett embereket - tették hozzá.

"A legfontosabb alapszabály tehát, hogy amíg az újbor készül, a pincékbe kizárólag megfelelő átszellőztetésük és a szén-dioxid-koncentráció ellenőrzése után lépcsőzzünk le! A mustgáz alattomos gyilkos, de kis odafigyeléssel megvédhetjük magunkat tőle" - olvasható a TIM közösségi oldalán.

Címkék: mustgáz, veszély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.