Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Július 15. 08:15, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Motorral a Pilisben!

Motorral a Pilisben!

Nyár van, vagyis motoros szezon, ilyenkor a legjobb, ha motoron hűtjük magunkat a nagy melegben. A Pilis ösvényei remek túralehetőséget kínálnak a motorosoknak (is), fái között egész nap védhetjük magunkat a meleg ellen.

Mielőtt azonban útnak indulunk, tudnunk kell, hogy a Pilisi Parkerdő területén motorral közlekedni csak az arra kijelölt útvonalakon szabad, ám természetromboló hatásuk miatt a parkerdőben motorok számára nincs kijelölt útvonal. Vagyis marad az aszfalt. Mielőtt útnak indulnánk, nézzük át a motorunkat műszakilag (ellenőrizzük a gumik, a motorlánc, a világítás stb. állapotát), nehogy a hegyek között érjen minket meglepetés.

A Pilis hegyei és a Dunakanyar Budapestről is könnyen és gyorsan megközelíthető, ezért igen népszerű a budapestiek körében is, hiszen egynapos motoros túrákra is kitűnő úti cél. Természetesen messzebbről is érdemes felkeresni, hiszen a tájak csodálatosak, és több helyről pazar panorámában gyönyörködhetünk. A túraútvonalakat tekintve a Pilisben is több útvonalból válogathatunk, bár a kedveltebb látnivalók felfűzhetők egy napra. Ha nem csak a mindenki által felkeresett látnivalókra vagyunk kíváncsiak, akkor tájékozódjunk előzetesen a rejtettebb érdekességekről is.

Ha Budapestről indulunk, akkor a Herceghalom-Zsámbék-Perbál-Tinnye-Piliscsaba-Pilisvörösvár-Üröm-Pilisborosjenő-Csobánka-Dobogókő-Esztergom-Visegrád-Pilisszentlászló-Szentendre-Budapest útvonal egy igen látványos és szép tájakkal tarkított túra lehet. Az első megállónk Zsámbék, itt keressük fel a későromán vagy koragótikus romtemplomot, mely egykor a premontrei szerzetesek bazilikája volt. Az 1200-as években épült templomot az 1773-as földrengés rombolta le félig, azóta sem épült újjá, ám egy ideje már a belső területe is látogatható. Zsámbékon érdemes még felkeresni a Lámpamúzeumot, mely Borus Ferenc gyűjteménye. A gyűjtő ma már mintegy 250 lámpát tudhat magáénak, melyek jelentős részét saját maga újította fel. Ha már itt járunk, ne hagyjuk ki a Törökkutat sem, mely a török idők egyik legnyugatibb építészeti emléke. Vizét egy bővizű forrásból nyeri, mely télen sem fagy be soha.

Motorosok kedvelt pihenőhelye a Tinnye és Piliscsaba között található Üvegtigris büfé, mely az Üvegtigris című filmből ismert, ha erre járunk, mi se hagyjuk ki! Ürömöt elérve Pilisborosjenő felé vesszük az irányt, ahonnan a falu végéről egy murvás út vezet a Teve-szikla melletti tisztásra. Itt található az Egri csillagok forgatásához felépített „Egri vár”. A 40 éve épült vár falai még mindig állnak, a bástyákról festői kilátás tárul elénk.

Innen Dobogókő felé vesszük az irányt a Budakalász, Pomáz, Csobánka útvonalon, Dobogókőn pedig megtekintjük a Dunakanyart teljes szépségében. Dobogókőn több lehetőség is kínálkozik az étkezésre, így itt ezt is megejthetjük, mielőtt tovább indulnánk.

Dobogókőről Esztergom felé indulunk tovább, itt – ha van még elegendő időnk – megtekintjük a főbb látványosságokat (Bazilika, Vár, Mária Valéria híd), majd Visegrád felé tegyünk egy kis kitérőt a Vaskapu felé. Innen csodálatos a kilátás, hiszen egész Esztergomot be lehet látni.

Továbbindulva, Visegrádon megtekinthetjük a visegrádi fellegvárat, és érdemes felkeresni a Salamon tornyot is. Újra motorra szállva Szentendre felé vesszük az irányt, ám ezúttal Pilisszentlászlón menjünk keresztül. Erre végig erdőn át vezet az út, egészen Szentendréig, ahonnan már könnyen megközelíthető Budapest.

Címkék: motor, pilis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT