Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. December 20. 04:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/KEMKIK

Mozgalmas évet zárt a kamara idén

Mozgalmas évet zárt a kamara idén

Megtartotta évzáró küldöttgyűlését a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megújult tatabányai székházában a minap. A küldöttek az eredményes év zárásáról készített beszámolót egyhangúlag elfogadták.

Dr. Szerencsés László, a KEMKIK elnöke szóbeli kiegészítésében elmondta, a kamara kiemelt feladata a szakképzés rendszerének felügyelete, illetve tanácsadással való támogatása. Idén 1300-nál több tanulószerződés megkötésében működtek közre, négyszáz feletti a szerződéssel oktató képzőhelyek száma.
Idén 498 tanuló szintvizsgáztatását végezték el, 43 iskolában, 19 különböző szakmában. Háromszáz képzőhelyen tartottak ellenőrzést, melynek tapasztalatai alapján a felszereltség mindenhol megfelelt az előírásoknak.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységében az idei év kiemelkedőnek mondható. Közel háromezer diákot értek el különböző kezdeményezésekkel. Ezek közül is jelentősek a vállalkozásoknál és tanműhelyeknél szervezett üzemlátogatások, ahol 1282 diák vett részt, valamint az osztályfőnöki órák és a látogatás a Szakmasztár versenyen.

A gyakorlati képzésben dolgozó szakoktatók színvonalas munkája érdekében folytatódott a mesterképzés, idén 74 jelölt tett sikeres mestervizsgát. Ez szűkebb hazánk egyik kamarai sikertörténete, arányaiban az elmúlt években Komárom-Esztergom megyében kaptak a legtöbben mesteri címet.

A „Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz digitálisan!” infokommunikációs programban 2019-ben 6 rendezvényre került sor. A projekt segítségével a kis- és középvállalkozások meggyőződhetnek arról, hogy a korszerű eszközök bevezetése a gazdaságosabb működést szolgálja.

Szintén a gazdasági élet élénkítésére indult el a mentor program, mely a kis- és középvállalkozások exportpiacra lépését, valamint beszállítóvá válását segíti elő. Az országos kezdeményezés céljainak teljesítésében a KEMKIK az élen járók közé tartozik.

Népszerű a Széchenyi Kártya Program vállalkozóknak nyújtott kedvezményes hitelkonstrukciója, december elejéig 183 hitelkérelem érkezett be. A tagok leggyakrabban a folyószámlahitelt igénylik, 3-5 millió forint közötti összeggel. A kamara feladatai közé tartozik az okmányhitelesítés, itt a tavalyi évhez képes mintegy 30 százalékos növekedés tapasztalható, főként a török vámszabályok módosítása miatt.

Egyik legnépszerűbb kezdeményezés a Könyvelők Klubja, melynek 54 rendszeres tagja van. Számukra idén 20 alkalommal szerveztek előadást és konzultációt Tatabányán és Esztergomban.

Az építőipari viták békés rendezésére szolgáló Teljesítésigazolási Szakértő Szerv egyre jelentősebb szerepet tölt be a megye gazdasági életének javításában, a tavalyi négy esettel szemben 2019-ben 14 eljárást indítottak. Növekszik a fogyasztói jogvitákat rendező Békéltető Testülethez fordulók száma is, november 30-ig 203 ügy került a testület elé.

A tatabányai székház mellett az ügyfelek előszeretettel keresik fel az esztergomi irodaházat kérdéseikkel. Ez különösen igaz a Széchenyi hitelek ügyintézésére, illetve a tanulószerződésekre. Havonta mintegy 500 a személyes ügyintézések száma, ennél sokkal több a telefonon, e-mailben adott válasz.

- Úgy ítéljük meg, hogy a kamara stabil pénzügyi helyzete, a hivatali dolgozók felkészültsége, a tisztségviselők aktív közreműködése lehetővé teszi, hogy a 2020-as évben felmerülő régi és új feladatainkat teljesíteni tudjuk. Itt kell szólnom arról is, hogy év végére elkészült tatabányai székházunk energiatakarékosságot eredményező felújítása, így már modern környezetben szolgálhatjuk ki a hozzánk fordulókat - ismertette Dr. Szerencsés László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.