Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 20. 13:49, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mozgolódik az észak-koreai hadsereg

Mozgolódik az észak-koreai hadsereg

Kim Dzsong Il halálának bejelentése után visszarendelték a laktanyákba az észak-koreai hadsereg számos egységét, amelyek éppen téli hadgyakorlatukat tartották – jelentette kedden a Yonhap hírügynökség.

A dél-koreai hírforrás azt is tudni véli, hogy az északi hadsereg összes alakulatánál szigorították a biztonsági intézkedéseket. Mindazonáltal egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szokatlan csapatmozgásokra vagy provokációkra engednének következtetni – tette hozzá a Yonhap.

A dél-koreai kormány kedden „részvétét nyilvánította az észak-koreai népnek” Kim Dzsong Il halála miatt, ugyanakkor bejelentette, hogy nem képviselteti magát hivatalosan a pjenjani rezsim vezetőjének december 28-ra kitűzött temetésén.

Amerika támogat

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Japán nemzetvédelmi lépéseit annak nyomán, hogy hétfőn ismertté vált az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il halála. Barack Obama negyedórás telefonbeszélgetést folytatott Noda Josihiko miniszterelnökkel, hangsúlyozva: az Egyesült Államok „eltökélt szoros szövetségesei, köztük Japán megvédelmezésére”. Az elnök kiemelte annak fontosságát, hogy megőrizzék a Koreai-félsziget és az egész térség stabilitását.

Kína gyászol

Kína külügyminisztere megbeszéléseket folytatott Kim Dzsong Il halála kapcsán dél-koreai partnerével és Hillary Clintonnal, az amerikai diplomácia vezetőjével is. Liu Vej-min külügyminisztériumi szóvivő Pekingben kedden elmondta, a felek egyetértettek abban, hogy fontos a Koreai-félsziget stabilitásának megőrzése. Tájékoztatóján Liu lényegében pekingi látogatásra invitálta a phenjani rezsim új vezetőjét, Kim Dzsong Unt. Mint mondta, „Kína és Észak-Korea mindig is fenntartotta a magas szintű látogatásokat, és szívesen látjuk az (új) észak-koreai vezetőt egy látogatásra egy kölcsönösen megfelelő időpontban”.

A kínai államfő kedden részvétlátogatást tett Észak-Korea pekingi nagykövetségén. Hu Csin-tao személyesen fejezte ki együttérzését Ki Dzsong Il halála kapcsán. Kína a legfontosabb szövetségese Észak-Koreának, amely az utóbbi években egyre inkább függő viszonyba került nagy szomszédjától.

A hivatalos kínai média is kulcsfontosságúnak minősítette kedden, hogy Kim Dzsong Il halála után óvatos legyen a politikai átmenet Észak-Koreában, s megőrizzék az ország stabilitását.

Nyitott koporsó

Phenjanban ezrek vonultak el kedden az elhunyt vezető nyitott koporsója előtt, hogy búcsút vegyenek az Észak-Koreát 1994 óta irányító Kimtől. Az állami televízió beszámolójában látható volt a politikus felravatalozott holtteste. Magas rangú politikai vezetők, élükön a kijelölt utóddal, Kim Dzsong Unnal, sorra fejet hajtottak a vörös drapériával borított koporsó előtt.

A kommunista országban félárbocra eresztették a zászlókat a középületeken, laktanyákon, gyárakon, hivatali épületeken. Kim temetése december 28-án lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.