Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. December 13. 12:35, péntek | Belföld
Forrás: MTI

MSZP: vissza kellene vonni a kínai orvoslást engedélyező módosítást

MSZP: vissza kellene vonni a kínai orvoslást engedélyező módosítást

Az MSZP szerint vissza kell vonni azt a parlamentben hétfőn elfogadott módosító javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a hagyományos kínai orvoslást végzők Magyarországon praktizáljanak.

Erről Havas Szófia, a szocialisták egészségügyi szakpolitikusa beszélt pénteken sajtótájékoztatón.
Elmondta, a fideszes képviselők javaslatára elfogadott módosító indítvány alapján a gyógyító tevékenység megkezdésének nem lenne feltétele a hagyományos kínai orvoslást végzők szakképesítését igazoló bizonyítvány magyarországi elismerése. Mindössze azt szabnák feltételül, hogy a kínai orvosok hazájukban ne álljanak az egészségügyi tevékenység gyakorlását kizáró vagy büntetőjogi intézkedés hatálya alatt.
Az MSZP-s politikus szerint ez ellentétes az európai normákkal, és kizárja a gyógyítók ellenőrzését.
Hozzátette: a módosítás mögött csak a kritikus magyarországi orvoshiány állhat, amire a Fidesz azt a megoldást találta, hogy "kínai orvosokat hoznak ide a jól képzett magyar orvosok helyett".
Véleménye szerint az egészségügyben kialakult állapotok miatt Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak le kellene mondania. Egyúttal sürgette, hogy a szerinte indokolatlan, nem előkészített módosító javaslatot még az egészségügyi salátatörvény jövő heti zárószavazás előtt vonják vissza.
A Fidesz három orvos képviselője – Bene Ildikó, Hollósi Antal Gábor és Kovács József – azzal indokolta javaslatát, hogy a magyar felsőoktatásban nem lehet elsajátítani a hagyományos kínai gyógymódokat, így a külföldön szerzett oklevél sem ismerhető el, a hagyományos kínai orvoslást végző szakemberek pedig ez idáig nem praktizálhattak önállóan.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.