Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Július 07. 16:14, szerda | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Műanyagmentes július: az esztergomi Duna-part fontos szakasza tisztul meg

Műanyagmentes július: az esztergomi Duna-part fontos szakasza tisztul meg

A Klímapolitikai Intézet a Szemétirtókkal és a helyi önkormányzattal összefogva nagyszabású szemétszedési megmozdulást szervez Esztergomban.

A Klímapolitikai Intézet is csatlakozik a Műanyagmentes júliuselnevezésű nemzetközi kihíváshoz, amelynek célja, hogy az emberek egy hónapon keresztülmellőzzék az életükből az egyszerhasználatos műanyagokat. A zöld akció egyben az augusztusi MCC Feszt előeseménye.

Folyamatosan nő a műanyag iránti kereslet a világon. 1950-ben még 2,3 millió tonnaműanyagot állítottak elő világszerte, ami 2020-ra 367 millió tonnára bővült. A
műanyaghulladékok okozta környezeti terhelés egyre nagyobb probléma. A már meglévőmellett 2040-ig 1,3 milliárd tonna, nagyjából négy magyarországnyi újra nem hasznosítottműanyag szemét keletkezhet a Földön.

A Klímapolitikai Intézet szerint fontos, hogy ezért ne csak beszéljünk a hulladékszennyezésről,de tegyünk is ellene. A Műanyagmentes júliushoz csatlakozva a zöld think-tank szemétszedésiakciót szervez 2021. július 24-én Esztergomban.

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen 2021.augusztus 5-7. között a városban rendezik meg MCC Fesztet, amivel a szervezők akörnyezettudatos viselkedés fontosságára hívják fel a figyelmet.
A szemétszedés a Klímapolitikai Intézet „Nem az én szemetem, de az én hazám” elnevezésűmegmozdulássorozatának is része. „A környezetvédelemre általában globáliskezdeményezésként gondolunk, pedig a helyismereten alapuló helyi fellépések sokszorhatékonyabbak” – mondta Litkei Máté János. A Klímapolitikai Intézet igazgatója hozzátette:„mottóválasztásunkkal azt kívántuk jelezni, hogy szerintünk egyértelmű kapcsolat van alokálpatriotizmus, a közvetlen környezetünk megóvásának igénye és a természet szereteteközött”.

Ezt hangsúlyozandó az Intézet partnere az esztergomi szemétszedésben Komárom-Esztergommegye egyik legjelentősebb zöld civil szervezetének, a Benedek Endre Barlangkutató ésTermészetvédelmi Egyesületnek (BEBTE) a hulladékgyűjtés terén is jelentős múlttal bíróSzemétirtók csoportja.

A megmozdulás különlegessége, hogy a közösségi média segítségével a szemétszedéshez azokis csatlakozhatnak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a programon.
Ennek módjáról, a jelentkezésről, és az eseménnyel kapcsolatos további részletekről itt: https://www.facebook.com/events/834746364078865/?ref=newsfeed olvashatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.