Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Munkacsoportok egyeztetnek a pedagógusokkal hétfőtől

Munkacsoportok egyeztetnek a pedagógusokkal hétfőtől

Két munkacsoport jön létre hétfőn a szakmai kérdésekről való további egyeztetésekre, és egy külön munkacsoport áll fel az esetleges pedagógussztrájkkal kapcsolatos elégséges szolgáltatásokról való egyeztetésre - közölte Balog Zoltán miután szombaton a fővárosban tárgyalt a pedagógusok sztrájkbizottságával. A felek jövő kedden ismét találkoznak.

Az emberi erőforrások minisztere a mintegy háromórás egyeztetés után újságíróknak azt mondta: a munkacsoportok a foglalkoztatás és a pedagógus életpályamodell kérdéseit tekintik át, illetve foglalkoznak az önkormányzatok állami fenntartásban betöltött szerepével, és a szakszervezetek szerepével is. A miniszter úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a januárban induló átadás-átvétel folyamatában is együtt tudnak majd működni.

A harmadik munkacsoportban, ha esetleg sztrájkra kerülne sor, az elégséges szolgáltatásokról egyeztetnek majd - jelezte.

Balog Zoltán kitért arra, hogy a szakszervezetek által küldött módosító indítványok közül négyet tudtak elfogadni. Mint mondta, bízik abban, hogy ezeket hétfőn, amikor az Országgyűlés a köznevelési intézmények átadásáról szóló törvényhez beadott módosító indítványokról szavaz, elfogadják. Kifejtette: támogatják az óraadók, és az iskolában egyéb foglalkoztatottak státuszának rendezésére vonatkozó indítványt, a működtető önkormányzatok véleményezési-együttműködési jogkörével, és az intézményfenntartó központtal összefüggő javaslatokat. Szintén támogatják azt a javaslatot, hogy a nyugdíj előtt tíz évvel állóknak ne kelljen plusz szakmai képesítéseket megszerezniük.

Azt továbbra sem támogatják, hogy az átadás-átvétel időpontját eltolják - jelezte a tárca vezetője. Elmondta: felajánlották, hogy az átadás-átvétel folyamatában a szakszervezetek vegyenek részt egyfajta monitoring szerepben.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke úgy értékelt: nem közeledtek az álláspontok jelentősen, de a lehetőség megvan arra, hogy közeledjenek. Van lehetőség a folytatásra - fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy a most felálló munkacsoportokban szakmai érveket tudnak majd ütköztetni.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem tudja megmondani, hogy mikor lesz sztrájk. A sztrájkbizottságnak nagyon határozott követelései vannak, amelyeket eljuttattak a kormányfőnek és a miniszternek egyaránt. A sztrájktörvény által előírt határidőn belül vannak még - jelezte, hozzátéve: a tárgyalások után a szakszervezetek ismét leülnek egyeztetni.

A tárgyalások során egy alkalommal szünetet tartottak, az MTI információi szerint ez a szakszervezetek kérésére történt, miután nézetkülönbségek merültek fel. A sajtótájékoztatón részt vett a Pedagógusok Szakszervezetének, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek az elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár