Városlista
2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2021. December 07. 12:41, kedd | Helyi

Művészeti alkotást karácsonyra

Művészeti alkotást karácsonyra

Az esztergomi Vármúzeumban jártunk, ahol nemrég nyílt meg a IX. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár.

Az ünnepi megnyitó – a pandémia miatt - a nagyközönség számára idén is csak online elérhető, ám az InfoEsztergom jelen lehetett a szűk körben megtartott eseményen.

A kiállítást ezúttal is dr. Péter Csaba, az Eurohíd Alapítvány alapító tagja nyitotta meg, aki többek között elmondta, hogy az Alapítvány célja ezzel a tárlattal az, hogy egyrészt bemutassa a környéken élő képzőművészek alkotásait, másrészt hozzájáruljon városunk kulturális életének sokszínűségéhez.

Dr. Péter Csaba kiemelte, hogy most különös jelentősége van a kiállításnak, mert a koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezártság miatt többszörösen nehéz helyzetbe került művészeknek az inspiráló környezet és a közönség hiánya éppolyan válságot okozott, mint az, hogy az alkotásaikat nem tudták értékesíteni, ezáltal az egzisztenciális biztonságuk is megrendült. Mint elmondta, ez az időszak arról szól, hogy a közösség, a mi szűkebb közösségünk hogyan vészeli át ezeket az időket, mit tesz, vagy mit tud tenni tagjaiért, egymásért.

Az Alapítvány már évek óta a fentiek szellemében működik és tervezi programjait, írja ki pályázatait. Idén, épp a pandémia miatti helyzetre reflektálva Pilinszky versének egyik sorát - „Magam vagyok az örökös magányban” - választották a legutóbbi kiírás mottójának. Az idei tárlat sem egyetlen stílust, irányzatot vagy technikai irányt követ.

Az Alapítvány által gondosan válogatott, igényes alkotások mind témájukban, mind kivitelezésükben rendkívül változatosak, élmény közöttük végig sétálni a Vármúzeum nagytermének függőfolyosóján, vagy a Kis Román Palota egyik termében.

A képekben nem csak a helyszínen lehet gyönyörködni, hiszen a kiállítás minden darabja meg is vásárolható és a tárlat bontását követően otthonunkban örülhetünk a kiválasztott műalkotásnak.

.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 18:10, kedd | Helyi

Varga Mihály: válságálló a magyar gazdaság

Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását

2022. Május 17. 17:18, kedd | Helyi

Elnyelte a 200-ast az autómosó Dorogon, rongálásába kezdett a férfi

A 32 éves férfi nem viselte túl jól, hogy az önkiszolgáló autómosó elnyelte a pénzérméjét. Ellene rongálás miatt indítottak büntetőeljárást.

2022. Május 17. 17:16, kedd | Helyi

„Tenyérvonalak – Faludy György XX. százada” // Irodalmi kávézó

Kamaraszínházi előadás a Szentgyörgymezői Olvasókörben: az Irodalmi kávézó következő alkalmán Faludy György életét és művészetét felelevenítő előadást láthatnak a nézők.

2022. Május 17. 17:14, kedd | Helyi

Baba-mama klub - Fókuszban: A hozzátáplálás

A soron következő baba-mama klubban a hozzátáplálásról lesz szó.