Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2022. Szeptember 22. 09:10, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Napelem a fenntarthatóbb jövőért!

Napelem a fenntarthatóbb jövőért!

Az idei évben Európába begyűrűzött és egyre drasztikusabbá erősödő nemzetközi energiaválság egyértelművé tette mindenki számára, hogy a nem megújuló energiaforrásoktól való nagymértékű függőségünk fenntarthatatlan.

A Föld energiaellátását jelenleg 80%-ban fosszilis energiahordozók, azaz a szén, kőolaj és földgáz biztosítják. A nem megújuló energiahordozók ekkora arányban való használata miatt már nem csak a természetvédők, de a gazdasági szakemberek is évek óta kongatják a vészharangot. Sosem volt még ekkora szükségünk arra, hogy helyi és nemzetközi szinten is minél inkább alternatív energiaforrást használjunk a szükséges villamos energia előállításához. A napenergia elektromos energiává való átalakítása napelem segítségével az egyik legelérhetőbb zöld megoldás, amelynek előnyei messze túlmutatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén. Alábbi cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan segíthetnek a napelemek a fenntarthatóbb jövő építésében.

Napenergia vs. fosszilis energiaforrások ereje

Kevesen tudják, hogy a jelenleg a bolygón található és kitermelhető teljes kőolajkészletben rejlő energiát, a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre. Ez még nem minden. Az éves globális energiafogyasztást a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné. A modern napelemek magas hatékonyságú alternatívák a környezetbarát energiatermelésre, amely ma már elérhetőbb mint azt sokan gondolnák.

Mit jelent a környezeti fenntarthatóság?

A környezeti fenntarthatóság felelőssége a természeti erőforrások megőrzése és a globális ökoszisztémák védelme az egészség és a jólét támogatása érdekében, most és a jövőben. Mivel nagyon sok, a környezetet érintő döntés nem érezhető azonnal, a környezeti fenntarthatóság kulcsfontosságú eleme annak előremutató jellege. A környezeti fenntarthatóság tehát olyan fejlődést jelent, amely elegendő a jelenhez anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségét saját szükségleteik kielégítésére.Hogyan segíti a napelem a környezeti fenntarthatóságot?

A napenergia felhasználása - napelemek segítségével - megfelel a fenntarthatóság fenti definíciójának, tekintve, hogy a napenergiát korlátlan ideig lehet felhasználni anélkül, hogy csökkentenénk a jövőbeni elérhetőségét.
Energiatermelés hosszú távon napelemmel

A napelem panelben található fotovoltaikus (PV) cellák összegyűjtik a napfényt és elektromos árammá alakítják. A Nap szinte végtelen energiaforrással rendelkezik, a jó minőségű napelemek pedig évtizedekig használhatók tiszta, zöld energia előállítására.

Segít a klímaváltozás elleni harcban

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése hatalmas mennyiségű szennyezést bocsát ki, amely az üvegházhatás és a már saját bőrünkön is tapasztalható klímaváltozás egyik legfőbb katalizátora. Az fosszilis energiahordozókból való villamos energia előállítása közben hatalmas mennyiségű víz szükséges a rendszerek hűtéséhez, ami gyakran szennyezetten kerülnek vissza a környezetbe.

A napelemek ezzel szemben nem bocsájtanak ki semmilyen káros anyagot a nap energiájának begyűjtése és elektromos árammá való átalakítása közben.Bárhol használhatóak

A napelemek a világ szinte bármely részén képesek elektromos energia előállítására, használatuk nem korlátozódik egyes földrajzi területekre, mint például más megújuló energiaforrások, a szél vagy a vízenergia esetén. A háztartásoktól a kis- és közepes vállalkozásokon át egészen nagy létesítmények energiaellátását is képesek környezetbarát módon, károsanyag kibocsátás nélkül biztosítani. A modern napelemek már arra is képesek, hogy kövessék a nap mozgását, így még hatékonyabb működést és energiatermelést biztosítanak.

Összefoglalás

Megújuló energiaforrásként a napenergia fontos szerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében és az éghajlatváltozás mérséklésében, ami kritikus fontosságú az emberek, az állatok és a növények, azaz a teljes ökoszisztéma védelme szempontjából. A napelem segítségével károsanyag kibocsátás nélkül előállítható elektromos energia ökológiai lábnyoma a töredéke a fosszilis energiahordozók bányászatának, égetésének és szállításának környezetre gyakorolt negatív hatásainak. A napelemek használata javíthatja a levegő minőségét és csökkentheti az energiatermelésből származó vízfelhasználást is, ezzel is segítve a fenntarthatóbb és zöldebb jövő építését.

Fotók: Envato Elements

Címkék: napelem

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 16:43, csütörtök | PR

K&H: kivárnak a vállalatok az innovációval

a hatékonyságnövelő digitalizáció a magas infláció nyertese

2023. Június 06. 10:44, kedd | PR

Itt a segítség beázás esetén!

A kárpit- és szőnyegtisztító egy kifejezetten sokoldalúan felhasználható eszköz. Nem csak ipari, hanem lakossági környezetben egyaránt hasznát veheti az ember még a legváratlanabb szituációkban is.

2023. Május 29. 09:13, hétfő | PR

Hogyan vedd rá magad az aktív testmozgásra? Praktikus tippek életmódválóknak!

Ha szeretnénk egészségesebben élni, akkor a rendszeres testmozgást sem hanyagolhatjuk. Azonban azok, akik megszokták a passzív életvitelt, komoly kihívásokkal szembesülhetnek, mikor ezen változtatni próbálnak.