Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Február 05. 08:02, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Napirenden: költségvetés, óvodai beiratkozások…

Napirenden: költségvetés, óvodai beiratkozások…

Április 25-26. az óvodai beiratkozások időpontja, gyorsétterem nyílik a Széchenyi téren, átjáró nyílhat a tér és a Kis-Duna sétány között

– többek között erről döntött Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2016. február 4-i testületi ülésén.

A képviselők a tíz sürgősségi indítvánnyal bővült napirend elfogadását követően döntöttek arról, hogy számos más magyarországi önkormányzathoz hasonlóan – csatlakozva a magyar kormány állásfoglalásához – elutasítják az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvótát, amely a határozat szerint „veszélyeztetné kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre”.

Következő napirendként a 2016-os évi költségvetést tárgyalták a képviselők, immár második alkalommal. A legutóbbi testületi ülés óta több alkalommal egyeztettek a képviselők, bizottsági tagok, a hivatal munkatársai a költségvetésről, ennek köszönhetően immár egyensúlyba került a kiadási és bevételi főösszeg, beépültek a különböző javaslatok. A testület döntése szerint a végleges költségvetést – további finomhangolásokat követően – a legközelebbi ülésen fogadják, legkésőbb február 15-ig.

A képviselők döntöttek a helyi önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodások szükségessé vált módosításairól, és döntöttek a helyi adókról szóló 20/2013. ( XI. 29. ) rendelet módosításáról annak érdekében, hogy az összhangban legyen az időközben megváltozott uniós és kormányzati jogszabályokkal.

Következő napirendként döntés született az óvodai jelentkezések időpontjáról: e szerint a 2016/2017. nevelési évre 2016. április 25-26. , 8.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között lehet jelentkezni az intézményekben.
A testület – módosítással - jóváhagyta a Pézsa Tibor sportcsarnok kérelmét, ez alapján 2 fő teljes munkaidős létszámmal bővül a főállású munkatársak száma az intézményben. Döntés született továbbá az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány kérelméről: a szervezet 1 év határozott időtartamra 5000 Ft+Áfa/hó kedvezményes bérleti díj fejében használhatja a Széchenyi tér 1. szám (Városháza épülete) portája mögött található 19,9 m2-es ingatlant.

A sürgősséggel napirendre vett pontok közül a képviselők először az Esztergomi Szimfonikusok Alapítvány támogatási kérelméről döntött: az önkormányzat 500 ezer forinttal járul hozzá az alapítvány által szervezett hangversenyek, vendégzenészek tiszteletdíja és egyéb járulékos költségek finanszírozásához.

Döntés született arról is, hogy öt éves időtartamra szerződést köt a Beerfort Kft-vel, amely gyorséttermet kíván nyitni és üzemeltetni a Széchenyi tér 16. számú ingatlanban. Az ingatlan hasznosítására versenypályázat kiírását követően került sor.

A képviselők döntöttek továbbá két oktatási intézmény büféjének üzemeltetéséről is: a Babits Mihály iskola büféjét 2021. január 31-ig havi 26 ezer Ft/hó bérleti díj ellenében Findt István egyén vállalkozó, a Dobó Katalin Gimnázium büféjét 2020. december 31-ig Szollár Tiborné egyéni vállalkozó 39.300 Ft/hó bérleti díj ellenében üzemelteti. Szintén döntés született a Kossuth Lajos utca 38/A ingatlan alatt található 19 m2-es garázst öt év határozott időtartamra 540 Ft/m2/hó bérleti díj ellenében bérbe adja Dr. Reményi Antal Imre részére.

A képviselők ezen felül döntöttek arról a szándéknyilatkozatról, amely szerint Esztergom Város Önkormányzatának szándékában áll a Széchenyi tér 14. szám alatti épület (volt ÁNTSZ székház) 67/100 hányadú tulajdonrészlegének megvásárlása a Magyar Államtól. Az ingatlan 33/100 hányadban jelenleg is az ingatlan résztulajdonosa. Az önkormányzat szándéka szerint az ingatlanon keresztül átjárás lenne nyitható a Kis Duna sétány és a Széchenyi tér között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT