Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 21. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NAV: nyilatkozni kell az adókedvezményekről

NAV: nyilatkozni kell az adókedvezményekről

Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken idén a személyi jövedelemadójuk. Ennek megfelelően kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat - írta közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A legtöbbeket a családi kedvezmény érinti, amit tavaly óta az alacsony keresetűek is kihasználhatnak, hiszen, ha az adóalap kevesebb, mint a kedvezmény, a járulékokból érvényesíthető a különbözet.

A családi kedvezményről az eltartott családtagok felsorolásával kell nyilatkozni. Közülük meg kell jelölni a kedvezményezett eltartottakat, akik után a családi pótlék jár, mert ők egyben a családi kedvezményre jogosító családtagok is.

A nyilatkozathoz segít a NAV honlapján elérhető családikedvezmény-kalkulátor, amellyel egyszerűen kiszámítható, hogy a rendszeres bérjövedelemből mekkora adóalap-, illetve járulékkedvezményhez juthatnak a családok. A kalkulátor mellett az is szerepel, hogy kik jogosultak a kedvezményekre és mely családtagok számítanak eltartottnak, illetve kedvezményezett eltartottnak.

Ugyancsak adóalap-kedvezmény jár azoknak a pároknak, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti, illetve kötötte 2014. december 31. után. Az adóalapból vonható kedvezmény, ami havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5 000 forinttal emeli a nettó bért.

Idén havi 5 250 forint úgynevezett személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvednek vagy rokkantsági járadékban illetőleg fogyatékossági támogatásban részesülnek.

A kedvezményekről év közben is lehet nyilatkozni, ha a jogosultság nem januártól áll fenn - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.