Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 26. 07:17, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress

Ne igyunk túl sok csapvizet - a nagy melegben vízmérgezést kaphatunk

Ne igyunk túl sok csapvizet - a nagy melegben vízmérgezést kaphatunk

Vízmérgezés alakulhat ki túl sok csapvíz fogyasztása esetén - mondta az InfoRádiónak Kovács Gábor belgyógyász.

Ezért figyelni kell arra, hogy kánikulai meleg idején ne csak csapvizet, hanem üdítőt vagy teát is igyunk. A szakember beszélt arról is, hogy túlzott ásványvízfogyasztás miért nem okoz mérgezést.

A szervezet kihígulása - így írta le röviden az InfoRádió által megkérdezett belgyógyász a vízmérgezést. Kovács Gábor hozzátette: ha csak vizet viszünk be a szervezetbe, akkor megváltoznak az ozmotikus viszonyok, és elkezdenek hiányozni az olyan létfontosságú ionok és nyomelemek, mint a kálium, nátrium és magnézium.

A sok víztől a sejtek megduzzadnak, és főleg a központi idegrendszer sejtjei súlyos károsodást szenvedhetnek. A vízmérgezés tünetei többek között az alacsony nátriumszint, a zavartság és a fejfájás - emelte ki a szakértő, aki hangsúlyozta: ásványvíz, üdítő vagy tea fogyasztásával nem alakulhat ki ez az állapot, csak csapvíz esetében. A hőség idején törekedjünk arra, hogy ne csak csapvizet igyunk, hanem olyan folyadékot is, amiben oldott nyomelemek vannak - tanácsolta Kovács Gábor.

Van, aki öt-hat liter folyadékot is megiszik naponta - főleg náluk kell odafigyelni arra, hogy ne csak csapvizet fogyasszanak.

A vízmérgezést minél előbb kezelni kell orvosilag, és ez viszonylag egyszerű: infúzió formájában olyan oldatokat kell biztosítani a betegnek, amikben több az oldott ion. Ilyen állapot nemcsak nagy melegben alakulhat ki, hanem akkor is, ha valaki bizonyos gyógyszereket, például antidepresszánsokat szed - fűzte hozzá a belgyógyász.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: mérgezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.