Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Január 10. 07:44, szerda | Helyi
Forrás: közlemény

Négy haditemetőjét újítja fel Esztergom

Négy haditemetőjét újítja fel Esztergom

Hamarosan befejeződik az I. világháborús hadisírkertek kialakítása és rendbetétele a Szentgyörgymezői- és a Szent Anna (Csalamádé) temetőben, valamint a Belvárosi- és az Izraelita temető hadisírjainak rekonstrukciója.

Az I. világháború idején Esztergomban létrehozott több hadikórház működésével egyidőben katonai temetkezési helyeket alakítottak ki a város több pontján. A bevezetőben felsorolt temetők I. világháborús hadisírjai a hosszú évtizedek alatt szinte kivétel nélkül rendkívül rossz állapotba kerültek. A rendszerváltás óta egyik legnagyobb országos hadisír rekonstrukciós program részeként az elmúlt években több pályázati lehetőség nyílt ezen I. és II. világháborús temetőrészek felújítására, mely programba Esztergom is becsatlakozott.

Az esztergomi hadisír-projekt megvalósítását pályázati pénzből és az önkormányzat saját forrásból együttesen valósul meg. A pályázaton elnyert pénz 12,9 millió forint, az önkormányzati önerő 5 millió forint. A bevezetőben felsorolt négy helyszínen már tavaly év végén megkezdődtek a rekonstrukciós munkák, melyeket Borosházi Tamás tervei alapján a Franbau Kft. végez. A felújítás a négy esztergomi temetőben a végéhez közeledik, a Szentgyörgymezői- és Szent Anna temetőben hadsírkert lesz, a Belvárosi- és Izraelita temetőben hadisírokat újítanak fel. A befejezés tavasszal történik majd, amikor a parkgondozás, füvesítés számára kedvező lesz az időjárás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.