Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Július 02. 10:27, szombat | Belföld
Forrás: mti

Négy tűzszerész meghalt egy hortobágyi robbanásban

Négy tűzszerész meghalt egy hortobágyi robbanásban

Négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, egy pedig megsérült egy robbanásban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren péntek délután - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Nagy Andrea elmondta: az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart.
A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket, az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel azt közölte: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el. Az egyik robbanótest a hatástalanítása közben még tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el, jelenleg ő is a helyszínen van, visszaérkezésekor Budapesten sajtótájékoztatót tart - közölték.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak - írta a HM.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület - tette hozzá. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

Kiemelte, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja során 2013. november 12-én kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. Már az első héten több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak a honvédség tűzszerészei. Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése - részletezte Szilágyi Gábor.

A Magyar Honvédség tűzszerészei 2015 júniusában folytatták az egykori hortobágyi bombázótér mentesítését. Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter elmondta: a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, majd a tűzszerészek megsemmisítik. Addig az időpontig 521 hektáron történt meg a mentesítés, amely során 532 robbanótöltetet és 126 kilogrammnyi egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az összesen 3,45 milliárd forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018. május 30-án fejeződnek be - mondta akkor a helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.