Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 06. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Negyedszer várnak a magyar katolikus kultúra napjai

Negyedszer várnak a magyar katolikus kultúra napjai

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a magyar katolikus kultúra napjait, a hétfőn kezdődő egyhetes rendezvénysorozattal a püspöki konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

Mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata pénteken az MTI-nek közölte, az esztergomi Bazilikában, a főszékesegyházi kincstár kiállítótermében a magyar katolikus kultúra napjai alatt is látogatható lesz a prímási gyűjtemények koronázási emlékeiből összeállított Ius Coronandi című kiállítás. A tárlat betekintést nyújt a koronázás szertartásának részleteibe, bemutatja a ceremónia liturgikus tárgyait és felidézi a koronázásokat egészen 1916-ig.

Most vasárnap nyílik meg az esztergomi Keresztény Múzeumban a Bazsonyi Arany festő- és grafikusművész, költő hagyatékából rendezett kiállítás. Halálának első évfordulóján 54 grafikája és két festménye kerül a Keresztény Múzeum gyűjteményébe.

A Kalocsai Érseki Kincstárba, az ottani főszékesegyházi könyvtárba és a Paprika Múzeumba a programsorozat alkalmából díjtalanul látogathatnak a főegyházmegye zarándokcsoportjai. A Kalocsai Érseki Kincstárban Számon tartva címmel vándorkiállítás is látható lesz a kommunista terror papi áldozatainak hagyatékából.
A pannonhalmi főapátságban jövő héten ingyenesen lesz látogatható a Van egy kert - útikalauz monostori kertekhez című időszaki kiállítás, amely Pannonhalmán kívül Majk, Zirc és Bakonybél kertjeit mutatja be. Pécsett Örvendetes titkok - emlékek a vallási magánáhítat köréből címmel időszaki kiállítás látható a magyar katolikus kultúra napjai idején is a pécsi várostörténeti múzeumban.

Most vasárnap a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban Szirtes Edina Mókus és Cserta Balázs zenészek közreműködésével tart rendhagyó tárlatvezetést Smohay András múzeumigazgató. Jövő szerdán nyitják meg a Hit évét a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban, ahol előadást és szentmisét tartanak.

Jövő kedden nyitja meg a magyar katolikus kultúra napjait a szombathelyi Sala Terrenában Veres András szombathelyi megyés püspök, ezután pedig bemutatják Sill Aba A Jó Pásztor nyomában - Aki ott folytatja, ahol abbahagyta című életrajzi kötetét.

Jövő csütörtökön Szent László szentté avatásának 820. évfordulója kapcsán tartanak rendhagyó történelemórát a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban. Szintén ezen a napon a Kovács Sándor szombathelyi püspök a II. vatikáni zsinaton című kiállítást nyitja meg Konkoly István nyugalmazott szombathelyi megyés püspök a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban.

Jövő szombaton egyházmegyei kórustalálkozó és kórusverseny kezdődik a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban, október 21-én pedig "A halálból az Életbe!" címmel Pem László egyházmegyei zeneigazgató tart orgonakoncertet a szombathelyi Szent Márton-templomban.

Vácott, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola központi épületében jövő csütörtökön nyílik meg az intézmény nyári alkotótáborának tárlata, továbbá a Pillanatképek az otthontalan emberek világából című fotókiállítás, utóbbi Németh Kitty, Köves Ferenc és Kardos Ádám munkáiból.

Jövő pénteken A művészetek szerepe a kultúrában - Kornis Gyula reneszánsza címmel rendeznek konferenciát a váci Credo-házban, A kis herceg címmel pedig zenei meditációt mutatnak be Antoine de Saint-Exupéry műve alapján jövő pénteken a váci székesegyházban, ahol megnyitó beszédet mond Beer Miklós váci megyés püspök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.