Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Négymilliárd pixeles kép készült a Mount Everestről

Négymilliárd pixeles kép készült a Mount Everestről

Négymilliárd pixeles kép készült a világ legmagasabb hegycsúcsáról, a Mount Everestről (Csomolungmáról): a több száz fotográfia mozaikjából született lenyűgöző panorámaképet egy amerikai hegymászó készítette.

A panoráma felvételt 477 darab különálló fénykép alkotja, amelyeket 2012 fő mászószezonjában készítettek a hegycsúcs körüli legkedvezőbb szögekből 300 milliméteres lencsével. Az előtérben a Khumbu jégfal látható és kitartó ráközelítéssel az alaptáborban kószáló embereket is szemügyre lehet venni.
"Szeretnénk megmutatni, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a területre, és ebben a Microsoft cég, valamint a Királyi Földrajzi Társaság is a segítésünkre van" - mondta a kép megszületését lehetővé tevő projekt vezetője, David Breashears, aki 1985-ben az első amerikaiként hódította meg a 8848 méteres magaslatot.
A kezdeményezés célja, hogy idővel a hegy egésze virtuálisan bebarangolható legyen, ehhez pedig 120 ezer légi felvételt fogunk felhasználni - idézte a hegymászó-filmkészítő Breashearst a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/nepal/9757538/Mount-Everest-in-stunning-four-billion-pixel-image-detail.html). "Hamarosan együttesen fogjuk bemutatni a térséget megörökítő régi és új képeket, hogy az emberek maguk is szemügyre vehessék a változásokat" - tette hozzá.
A csúcsot immár ötször meghódító Breashears a GlacierWorks nevű nonprofit projektje révén vizsgálja, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a hegyre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.