Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Április 08. 17:33, csütörtök | Belföld
Forrás: Telex

Négyszeresére nőtt az alapbetegség nélkül elhunytak aránya az elmúlt egy hónapban

Négyszeresére nőtt az alapbetegség nélkül elhunytak aránya az elmúlt egy hónapban

A jelenlegi adatok alapján Magyarországon már tetőzött a harmadik hullám, azonban ebben nagyságrendekkel több olyan ember halt meg a koronavírus miatt, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt..

Bár az elmúlt napokban már leszálló ágban van a járvány, hátradőlni még biztosan nem lehet. Szerdán is rekord magas halálozást jelentettek a koronavírus miatt, igaz, Müller Cecília ezt később azzal magyarázta, hogy egyfajta adattorlódás történt.

A járvány legutóbbi felfutása az eddigi legsúlyosabb helyzethez vezetett, ami a napi esetszámokból és az elhunytak számának növekedéséből is jól látszott. Ami kifejezetten aggasztó, az az, hogya harmadik hullámban nagyságrendekkel több olyan ember halt meg a koronavírus miatt, akinek nem volt alapbetegsége.

Több hazai médium is foglakozott a kérdéssel a koronavirus.gov.hu-n elérhető számok alapján. A március 25-i anyag szerint az első és a második hullámban egy százalék alatt volt az alapbetegség nélkül elhunytak aránya, míg a harmadik hullámban már akkor is 2,3 százalékon állt ez a mutató.

Tavaly novembertől idén március elejéig összességében 0,92 százalék volt az időszak átlaga, és sok olyan nap volt, amikor egyetlen alapbetegség nélküli beteg sem halt meg.

Március elején aztán látványosan beesett az alapbetegség nélkül elhunytak aránya, március 10-e után viszont valósággal kilőtt, és pár nap alatt feljebb kúszott, mint korábban bármikor. Március 21-e újabb vízválasztónak számított, a korábbi helyzettel ellentétben ugyanis azóta egyetlen olyan nap sem volt, amikor nulla lett volna az alapbetegség nélkül elhunytak száma.

Az elmúlt napokban az arány csökkeni kezdett, de ennek az időszaknak az átlaga így is 3,67 százalék, ami négyszerese az előző időszakban tapasztaltaknak.

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus korábban azt nyilatkozta, ennek hátterében egyértelműen a Magyarországon is terjedő brit variáns állhat, ami virulensebb, azaz könnyebben meg tudja fertőzni az embereket. A brit variáns emellett a gyerekekre is veszélyesebb lehet, ami felvethet kérdéseket az április 19-ére tervezett iskolanyitással kapcsolatban.

Magyarországon szerdán már megkezdődött a lazítás, miután Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután bejelentette, hogy meglett a 2,5 millió beoltott.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 16:00, kedd | Belföld

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

2021. Április 20. 12:07, kedd | Belföld

Féltékenységből szennyvízaknába fojtotta kistestvérét egy fiú

Vádat emeltek egy kamaszfiú ellen, mert féltékenységből szennyvízaknába fojtotta kétéves öccsét - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

2021. Április 20. 11:43, kedd | Belföld

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal is csalnak

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal próbálják kicsalni a gyanútlan internetezők személyes adatait, információit és pénzét, illetve alaptalan kijelentéseket terjesztenek az oltásokkal kapcsolatban

2021. Április 20. 09:40, kedd | Belföld

Megölte unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Késsel megölte unokáját egy férfi Hajdúsámsonban - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.