Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 17. 18:11, szerda | PR
Forrás: (x)

Néhány tudnivaló, ha szabadságolást tervez

Néhány tudnivaló, ha szabadságolást tervez

A szabadság kivételének szabályaival nem árt tisztában lenni, a későbbi meglepetések elkerülése érdekében.

Minden munkavállalónak jár szabadság, amely évenkénti bontásban áll a rendelkezésére. Természetesen rengeteg részletszabály és egyéb tényező befolyásolja, hogy kinek mennyi pihenőidő jár, hiszen elég érdekes lenne, ha a 27 éves, fiatal munkaerőnek is ugyanannyi idő jutna a pihenésre, mint mondjuk a nyugdíjazás előtt álló munkatársaknak. Nézze át a jomelo.hu 2021-es munkaidő naptárát és tervezze meg az idei évének szabadságait, a továbbiakban ehhez nyújtunk egy kis segítséget vajon mennyi plusz pihenővel számolhat.

Az alap és pótszabadságból álló keret az életkor vonatkozásában kerül meghatározásra. Az alapszabadság mindenkinél 20 pihenőnapot jelent, a további plusz napok pedig a következőképpen alakulnak:

- 25 éves kortól: +1

- 28 éves kortól: +2

- 31 éves kortól: +3

- 33 éves kortól: +4

- 35 éves kortól: +5

- 37 éves kortól: +6

- 40 éves kortól: +8

- 43 éves kortól: +9

- 45 éves kortól: +10

További pótszabadságok

A családos embereknek további pótszabadság is jár, amely szerint, akinek 16 évesnél fiatalabb gyermeke van 2 nap, akinek ugyanilyen korú 2 gyereke van annak még 4 nap és a kettőnél több 16 évnél fiatalabb gyerekkel rendelkezők plusz 7 nap szabadsággal számolhatnak.

Az apáknak sincs oka panaszra, hiszen nekik is jár némi többlet szabadság. A gyermeke születését követő második hónap végéig bezárólag 5, ikergyermek születése esetén 7 pótszabadság vehető igénybe, ráadásul ezen időintervallumon belül szabadon választott időpontokban.

A felnőttkort még nem elérő, fiatal munkavállalóknak 5 szabadnap jár a 20 napon felül, amikor a 18. életévét betölti, akkor veheti igénybe utoljára.

Erre számítson, ha pihenni akar

A szabadságot a munkáltató adja ki, a munkavállaló előzetes igényeit a lehető legjobban figyelembe véve, amelyet viszont a munkavállaló köteles a tárgynapot megelőzően minimum 15 nappal korábban jelezni. Előfordulhat, hogy kivételesen fontos gazdasági érdek vagy egyéb, a működést súlyosan befolyásoló körülmény miatt a munkáltató módosít a leadott szabadnap-igények dátumán, vagy esetleg megszakítja az éppen folyamatban lévő szabadságot.

Kép forrása: Pexels
A cikket írta a Jómeló.hu csapata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.