Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2012. Szeptember 04. 07:43, kedd | Helyi
Forrás: mti

Nem függesztheti fel az esztergomi inkasszót a minisztérium

Nem függesztheti fel az esztergomi inkasszót a minisztérium

A hatályos törvényi rendelkezés alapján a nemzetgazdasági miniszternek nincs hatásköre arra, hogy felfüggessze az Esztergommal szembeni inkasszót – válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI megkeresésére.

Tétényi Éva (független) polgármester erre reagálva azt mondta, hogy jogilag egyetért a miniszterrel. Szerinte a kérdést megnyugtatóan az rendezhetné, ha a testület élne felterjesztési jogával, melynek hatására a törvényt módosítanák és az inkasszót eltörölnék.

A polgármester a kialakult helyzetet szemléltetve elmondta, hogy szeptember 30-ra félmilliárd forint lesz a város hiánya, ami teljes csődhöz vezet.

Az MTI azt követően kérdezte a minisztériumot, hogy Esztergom képviselő-testülete pénteken egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amelyben az állami inkasszó felfüggesztését kérik a nemzetgazdasági minisztertől.

A kérés indoklásakor több képviselő elmondta, hogy Esztergom a fizetésképtelenség szélén áll, a 733 millió forintos inkasszó felfüggesztésével azonban elérhető, hogy a város alapszinten működjön, és végrehajthassa az adósságrendezést.

Az állam 2011 decemberében a város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket, de az önkormányzattól inkasszóval leemeli a működtetési költségeiket, ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadták el.

Zoltai Dániel fideszes képviselő a képviselő-testületi ülésen azt mondta, a miniszternek joga van az inkasszó végrehajtását felfüggeszteni, és információi szerint törvénymódosítás készül Esztergom helyzetének megoldásáért.

Több hét, mire ez átfut. Az inkasszó felfüggesztésével november végéig lenne pénzünk” - tette hozzá a képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.