Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2021. Május 25. 07:57, kedd | Külföld
Forrás: HVG

Nem lassul a járvány terjedése a világban

Nem lassul a járvány terjedése a világban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz mondta ezt a 194 tagállamot tömörítő szervezet éves közgyűlésének hétfői megnyitóján.

Gebrejeszusz súlyosnak nevezte a helyzetet, arra figyelmeztetett, hogy ha a járvány terjedése nem lassul, a jövő hónap közepére már annyi igazolt halálos áldozata lesz a koronavírus-járványnak idén, mint tavaly összesen. Erre utalnak a jelenlegi aggasztó adatok is, amelyek szerint a 2021-es évben már most több fertőzöttet regisztráltak, mint 2020-ban összesen.
A főigazgató szerint: "Egyetlen ország sem mondhatja el magáról, hogy biztonságban van" Gebrejeszusz kiemelte, hogy a méltányosabb vakcinaelosztás nélkül a járvány terjedése nem lesz megállítható. A Covid-19 járvány nyúlását a vakcina-elosztás “botrányos egyenlőtlensége” okozza – jelentette ki, és felszólította a többlet oltóanyaggal rendelkező országokat, hogy adományozzanak készletükből az oltások méltányos elosztására létrehozott Covax programnak, amely a legszegényebb országokban élő emberek vakcinához jutását tűzte ki célul. A főigazgató hangsúlyozta, hogy egyetlen ország sem érezheti magát biztonságban, függetlenül az oltási kampányának sikerességétől mindaddig, amíg a koronavírus és mutánsai szabadon terjedhetnek a Föld bármely pontján.

A megnyitón felszólalt az ENSZ- főtitkára António Guterres is, aki megerősítette Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szavait. A főtitkár szerint nemzetközi összefogásra és igazságosabb vakcinaelosztásra van szükség a járvány elleni háborúban, mivel a vírus a szegényebb, elegendő oltóanyaggal nem rendelkező országokban rohamosan terjed, és egyre több variánsa jelenik meg. Ez pedig nem csak ahhoz vezet, hogy százezrek halnak majd meg, hanem jelentősen gátolja a világgazdaság újjáéledését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén