Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Február 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem minden antioxidáns gyógyít

Nem minden antioxidáns gyógyít

Nem minden antioxidáns tartalmú étel csökkenti a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát. A nemrég megjelent holland tanulmány nem talált összefüggést a teljes antioxidánsbevitel és az említett agyi megbetegedések kialakulási rizikójának csökkenése között - írja a Fox News.

Az antioxidánsokat úgy tartják számon, mint ami számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát csökkenti, ezért sokan esznek például fekete áfonyát vagy étcsokoládét.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a C-vitaminban gazdag étrend csökkenti a stroke, az E-vitamin pedig a demencia kialakulásának kockázatát. Ezek azonban nem tértek ki az antioxidánsokban gazdag étrend egészségügyi hatásaira.

Jelen tanulmányba közel 5500, 55 éves és annál idősebb korú felnőttet vontak be, akiknek a vizsgálat kezdetekor nem volt mentális problémájuk. Táplálkozási szokásukra vonatkozó kérdőívet töltettek ki velük, majd 14 éven keresztül követték őket nyomon.

Étrendjük alapján három csoportba osztották őket: alacsony, közepes és magas antioxidánstartalmú ételeket fogyasztók. A vizsgálat periódusa alatt 600 résztvevőnél alakult ki demencia és ugyanennyien estek át stroke-on. Az eredmények tekintetében azonban nem igazolódtak az antioxidánsok jótékony hatásai. Ez annak is lehet az oka, hogy sokan kávé és tea által viszik be a legtöbb flavonoidot szervezetükbe, ami nem fejt ki kellő védelmet az említett betegségek ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal