Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 04. 11:24, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/ Heti Válasz / MTI Fotó: Illyés Tibor

Nem tartotta magát esélyesnek a pápaságra Erdő Péter

Nem tartotta magát esélyesnek a pápaságra Erdő Péter

Már az is megtiszteltetés, hogy valakinek eszébe jutott, hogy pápa lehet, mindezt Erdő Péter fejtette ki a minap a Heti Válasznak.

Nem feltétlenül szempont a rátermettség a pápaválasztásnál hangsúlyozta interjújában a bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Nem tudjuk, hogy Jézus milyen alapon jelölte ki Szent Pétert, de bizonyára nem a rátermettsége miatt. Inkább az volt a lényeges, hogy fölismerte benne a kegyelmi kiválasztottságot. A pápaválasztás a Szentlélek műve, mi pedig azzal a tudattal veszünk részt benne, hogy megkeressük az általa kiválasztott személyt. Bár ennek lehetnek emberi jelei is, a szempontok semmiképp sem hasonlítanak egy menedzser- vagy vezérigazgató-választás ismérveihez” – fejtette ki Erdő Péter.

A bíboros „nagyon reális lelkülettel” fogadta, hogy a pápaválasztás esélyesei között emlegették.

Már az is megtiszteltetés, hogy valakinek az eszébe jutott ilyesmi” – tette hozzá az esztergom-budapesti érsek, aki szerint még korai találgatni, hogy elvárás lesz-e az egyházban Ferenc pápa „egyszerűségét” követni, de az biztos, hogy „a szentatya magatartása vagy a liturgia végzésének módja példaértékű lehet…", …de „ameddig ezek személyes stíluselemek, és nem előírások, addig nincs garancia arra, hogy a többség követni fogja őket".

A bíboros véleménye, hogy ma Latin-Amerika a katolicizmus egyik nagy súlypontja.

Az ottani hitélet sok jelensége pedig máris nagy hatással van még a kelet-közép-európai pasztorációra is. Budapesten sikerrel működnek például olyan ifjúsági, szegényeket támogató lelkiségi mozgalmak, amelyek Peruból, illetve Brazíliából indultak ki, de ők is nyitottak a mi tapasztalatainkra”.

Erdő Péter a Heti Válasznak adott interjúban kitért arra is, hogy olyan helyzetekben kell megszólítani az embereket, melyekben a leginkább fogékonyak Isten üzenetére, és ebben az új szentatya máris jó példát mutatott az egész világnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.