Városlista
2019. augusztus 24, szombat - Bertalan

Hírek

2015. Október 12. 12:09, hétfő | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Nem vár tovább az önkormányzat: rendezik a Csalamádé temetőt

Nem vár tovább az önkormányzat: rendezik a Csalamádé temetőt

Október 12-én, hétfőn rendkívüli testületi ülés keretén belül döntött a képviselő-testület a Csalamádé temető rendbetételéről.

Az egyetlen nyílt napirendi pontja az ülésnek a Csalamádé-temető rendezése volt, az ügy előzményei 2011-ig nyúlnak vissza. A testület több egyeztetést követően még 2012-ben döntött arról, hogy a Tizennégy Oroszlán Kft-vel szerződik. A cég vállalta a Csalamádé temető - javasolt új nevén "Hősök Kertje" - felújításának tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzését az alábbiak szerint:

- a faállomány felújítását, a sétányok mentén a hiányzó fák pótlását;
- kerítés építését kapukkal;
- sétáló utak felújítását, új utak építését;
- mozgáskorlátozottak számára is használható WC elhelyezését kézmosóval és babapelenkázóval;
- locsolóhálózat kiépítését;
- közvilágítás kiépítését;
- az orosz emlékmű és sírok felújítását, átépítését;
- az I. világháborús magyar emlékmű elforgatását és új méltó emlékmű építését;
- az I. világháború utáni megbékélést szimbolizáló új szobor építését.
Ebből egyelőre csak az új szobor elkészítése történt meg, amelyet egy nemzetközi egyezmény alapján az orosz fél vállalta.

Az új szobor építését és környezetének kialakítását az orosz fél állja, az összes többi költséget a Tizennégy Oroszlán Kft, amellyel a hosszas egyeztetést követően végül nem sikerült szerződni, mivel a cég felszámolás alá került. A Tizennégy Oroszlán Kft. maga helyett az Orion Consulting s.r.o vállalatot javasolta – mindkét cég az IHLET cégcsoport tagja. Ennek megfelelően 2014. végén Esztergom végül az Orion Consulting s.r.o. céggel kötött szerződést 2014 végén.
Az építkezés meg is kezdődött, ám rövid ideig tartó munkavégzést követően a cég levonult a területről, anélkül, hogy tájékoztatta volna erről az önkormányzatot. A parkban áldatlan állapotok maradtak, és mivel a kivitelező nem hónapokon keresztül válaszra sem méltatta az önkormányzatot, ezért a képviselők a mostani ülésen arról döntöttek, hogy saját költségen hárítják el a balesetveszélyt.
Az egyhangú döntés szerint az önkormányzat rendkívüli felmondással, kártalanítás nélkül, azonnali hatállyal megszünteti a korábban megkötött szerződést, emellett a megállapodásban vállalt kötelezettségek elmulasztásából eredő károk felméréséről, a lehetséges helyreállításról, a meglévő állapot rögzítéséről, közjegyző útján igazságügyi szakértőt rendeltetnek ki. Az ülésen hozott határozat szerint ezzel párhuzamosan haladéktalanul megkezdődik a park rendbetétele: az orosz és magyar emlékművek környezetének és a közlekedő út burkolatának rendbetételét a Strabag Általános Építő Kft. végzi az útfelújítási keretszerződés keretein belül, 6.957.648,-Ft+Áfa, azaz bruttó 8.836.213,-Ft díj ellenében.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 24. 13:12, szombat | Helyi

Újabb ittas vezetőt fogtak Esztergomban

...és persze érvényes jogosítványa sem volt, egy korábbi hasonló eset miatt eltiltották a vezetéstől.

2019. Augusztus 24. 09:32, szombat | Helyi

Hivatalosan ma kezdődik a kampányidőszak

Mától lehet a polgármester- és képviselőjelölteknek a támogató aláírásokat gyűjteniük.

2019. Augusztus 24. 06:00, szombat | Helyi

Javában zajlik a Bazilika felújítása

Nagyon látványos munkálatok zajlanak a Bazilikánál, az oszlopcsarnok mellett a teljes lépcsősort is újraépítik, illetve az egész épületet felújítják.

2019. Augusztus 23. 20:00, péntek | Helyi

Profi fotók a tűzijátékról

Sárosi Boglárka Dorina, a FotoPortáltól nagyon profi képeket küldött, ráadásul minden fotón szerepelnek a részletes beállítások is.