Városlista
2023. március 22, szerda - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2012. Június 05. 08:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | MTI Fotó Kovács Tamás

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Megszavazta az Országgyűlés az alaptörvény első módosítását, így a január 1-je óta hatályos alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések is alaptörvény-erejűek.

A parlament emellett megszüntette a magyar jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, és elfogadta a médiaszabályozás módosítását is.

Módosították a távközlési adóról május közepén elfogadott jogszabályt is, így idén július és 2013 januárja között csökken a havonta fizetendő adó maximális összege. Döntött az Országgyűlés a Robin Hood-adó átalakításáról, illetve további életben tartásáról. Az adókulcs a következő évtől a jelenlegi 8-ról 11 százalékra nő, a befizetők köre a víz- és csatornaszolgáltatókkal, valamint a települési hulladékkezelőkkel szélesedik. Elfogadta az Országgyűlés a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, és döntöttek arról is, hogy a jövőben kétharmados többséggel lehet csak megváltoztatni a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályokat. Mindemellett módosul a szakképzési törvény, a döntés értelmében már a kilencedik évfolyamtól lehetővé válik tanulószerződés megkötése a gyakorlati képzésekre. Júliustól kedvezőbb, 27 helyett 18 százalékos áfakulcs terheli a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. Jövőre megszűnik a gyógyszertárakat terhelő szolidaritási díj is. Mindemellett jogszabály korlátozza a vállalkozások egymás közti készpénzkifizetéseit.

Közben az origo hírportál birtokába került tervezet szerint a kormány első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetési törvény tervezetét. Eszerint a kabinet elveszi a megmaradt illetékbevételt és a gépjárműadó nagyobb részét az önkormányzatoktól. Az sincs elvetve, hogy az évi 500 milliárdos bevételt jelentő iparűzési adó egy részét is magához vonja az állam. A tervezet még számol az evával. Az origo azt írja, hogy jövőre ténylegesen egykulcsos lesz a személyi jövedelemadó. Az állam jövő évi gazdálkodási kereteit tartalmazó terv java részt a Széll Kálmán-terv 2-ben jelzett intézkedéseket ülteti át jogszabályba.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 14:20, szerda | Belföld

Petőfi 200 - Több száz Petőfi-kézirat vált elérhetővé az OSZK online adatbázisában

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából mintegy ötszáz a költőhöz kapcsolódó kézirattal bővült szerdától az Országos Széchényi Könyvtár(OSZK) internetes tartalomszolgálatatása, a Copia.

2023. Március 22. 14:18, szerda | Belföld

Hamis autódiagnosztikát kínált a webáruházában

A NAV munkatársai hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le nagy mennyiségben egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól.

2023. Március 22. 11:53, szerda | Belföld

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

2023. Március 22. 11:45, szerda | Belföld

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta.