Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2015. Október 19. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Nemzetiségi díjra jelölhetünk

Nemzetiségi díjra jelölhetünk

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyarországon élő nemzetiségek számára díjat adományoz kulturális, közművelődési tevékenységük elismeréséért. A díjra jelöltek felterjeszthetők!

FELHÍVÁS

A „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” - 2015

MAGYARORSZÁGI NEMZETISÉGEK KULTURÁLIS TEVÉKENYSÉGÉÉRT DÍJ JELÖLÉSÉRE

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyarországon élő nemzetiségek számára díjat adományoz kulturális, közművelődési tevékenységük elismeréséért. A díjjal emlékérem és díszoklevél jár.

Az elismerést olyan Magyarországon élő nemzetiséghez /bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán/ tartozó személyek, szervezetek kaphatják, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet végeztek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvű kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, s tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. (Például: a kulturális közélet, a közművelődés, nemzetiségi média, nem hivatásos művészetek, nemzetiségi kultúra mecénása, stb.)

A díjak átadására évente egyszer, a Magyarországi Nemzetiségek ünnepnapjához kötődően kerül sor, melynek rangját a Nemzeti Művelődési Intézet által rendezett Nemzetiségi Gála ünnepi programja is biztosítja, ahol a Magyarországon honos nemzetiségek többségében amatőr előadói saját anyanyelvükön prezentálják, népszerűsítik sokszínű, gazdag hagyományaikat egy-egy attraktív színpadi produkció által.

A díjak száma maximálisan 8 db lehet.
A díjat a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója adományozza.

A díjazásra szóló felhívás nyilvános. Megjelenik: az MTI-ben, a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján (www.nmi.hu honlapon), valamint a www.nemzetisegek.hu honlapokon, a nemzetiségek országos folyóirataiban és nemzetiségi médiában.

A díjazásra jelöltek felterjesztése a csatolt jelölőlapon, valamint annak mellékleteként maximum 3 oldalnyi indoklással történik.
A díj átadása laudátióhoz kötődik.

Az elbírálás szempontjai:
1. szakmai életút/életmű elismerése
2. adott nemzetiségi közösség folyamatos, tartós működése és a nemzetiség kultúrájában betöltött kiemelkedő tevékenysége
3. az anyanyelvi kultúra bemutatása és elismertetése Magyarországon, illetve külföldön
4. nemzetközi kulturális kapcsolatok kialakítása, erősítése

A felhívás és a jelölőlap letölthető a www.nmi.hu, honlapról, vagy igényelhető a 225-6041 telefonszámon.
A jelöléseket szíveskedjenek a Nemzeti Művelődési Intézet postai (lásd alább) vagy elektronikus címére (foigazgatosag@nmi.hu) legkésőbb 2015. október 31-ig elküldeni.

Nemzeti Művelődési Intézet
„Nemzetiségi Gála”
1011 Budapest, Corvin tér 8.

A megadott határidő után beérkező javaslatokat nem áll módunkban figyelembe venni.


Polyák Albert
m.b. főigazgató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.