Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Október 16. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Máthé Zoltán

NIF: jól halad a közlekedési fejlesztéseket támogató uniós források lehívása

NIF: jól halad a közlekedési fejlesztéseket támogató uniós források lehívása

A közlekedési fejlesztéseket támogató uniós források lehívásában a tervezetthez képest jóval előbbre tart a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő, ez az egyik fő oka a vasút- és útfelújítások kapcsán megkötött szerződések.

A KSH hétfőn közzétett jelentése szerint az augusztusban kötött új szerződések volumene 0,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel ezelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene egyötödével csökkent, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 20,7 százalékkal nőtt a 2011. augusztusihoz viszonyítva. Ez utóbbi növekedés az útépítési, vasút-felújítási munkákra, közmű- és vezetéképítésre kötött szerződéseknek köszönhető - közölte a KSH.

A NIF tájékoztatása szerint a Közlekedési Operatív Program csaknem 2.000 milliárd forintos keretéből a közútra, gyorsforgalmi utakra és vasútépítésre használható források 63 százalékát már sikerült lekötni. Ennek az eredményeként épült meg az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakasza, valamint ennek keretében bővítették az M0-ás déli szektorát.

Október végén helyezik forgalomba a Balatonendréd-Lulla összekötő utat. Az év végéig a többi között átadják a 76-os főút Zala megyei szakaszának főpályáját, valamint a 4-es főút debreceni elkerülőjét, és befejeződik az út Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszának korszerűsítése is, több mint 26 kilométeres hosszban. Folytatódik az M43-as építése Makótól az országhatárig, és bővül a 86-os főút Szombathely-Vát szakasza - közölte a NIF.

A társaság közleménye szerint a vasúti fejlesztések terén az uniós források lekötése már 80 százalékon áll. A rendelkezésre álló 600 milliárd forintos keretből 470 milliárd forintra már van előkészített, vagy elindított, kivitelezés alatt lévő beruházás. Ebből a pénzből újítják fel a Tárnok és Székesfehérvár közötti vonalszakaszt, amelyet ebben az évben átadnak. További kiemelt fejlesztés folyik egyebek mellett a Pilisvörösvár-Piliscsaba és a Piliscsaba-Esztergom, a Kelenföld-Tárnok, a Gyoma-Békéscsaba, illetve a Szajol-Püspökladány vonalakon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT