Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Október 14. 13:30, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nincs korhatár az ápolási díj esetében az önellátásra képtelen gyerekeknél

Nincs korhatár az ápolási díj esetében az önellátásra képtelen gyerekeknél

Az önellátásra képtelen gyermekek esetén a 18 évesnél idősebbek szüleinek is jár az ápolási díj a gondozásért – hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin kérdésre válaszolva beszélt a gyermekek otthongondozási díjáról, amellyel kapcsolatban a héten döntött a kormány.

Az egyik legfőbb változás, hogy a súlyos fogyatékosságából és tartós betegségéből fakadóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülőknek jövő év január 1-től új ellátási kategóriát vezet be a kormány: a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amelynek összege bruttó 100 ezer forint lesz. A díjra 17 ezer család jogosult.
Az államtitkár hozzátette, a díjnak nincs korhatára, tehát arra a 18 évnél idősebb gyermeküket ápoló szülők is jogosultak.

A kormány a tartósan beteg gyermeküket, illetve hozzátartozójukat otthonukban ápolók munkájának megbecsülése jeléül szerdai ülésén döntött a gyermekek otthongondozási díjának bevezetéséről és a nem gyermeküket otthon gondozó hozzátartozóknak járó ápolási díj általános emeléséről.

Azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű, tehát bruttó 150 ezer forint gyodot kapnak. A gyermekek otthongondozási díját nyugdíj-járulékfizetési kötelezettség terheli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;