Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 07. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs orvosság az Ukrajnában terjedő pestisre

Nincs orvosság az Ukrajnában terjedő pestisre

Nem elég a forradalom és az orosz fenyegetés, Ukrajnának sertéspestis-járvánnyal is szembe kell néznie: az afrikai eredetű ASP-vírusára nincs orvosság, rendkívül ellenálló és életképes, a vaddisznók pedig hozzánk is behozhatják. Itthon eddig nem tapasztaltak ASP-fertőzést, de a járvány leállíthatná az EU-n belüli és kívüli sertésexportot is - mondta el az OrientPress kérdésére a NÉBIH.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán jelentette be, hogy a közegészségügyi hatóságok lefertőtlenítenek minden Ukrajnából érkező személy -és teherautót, és elkobozzák a sertéshús tartalmú ételeket is, így védekezve ASP, vagyis az afrikai sertéspestis terjedése ellen, ami akár a kocsik kerekeire tapadt földdel is terjedhet. Mivel a járvány végét nem lehet megjósolni, a fokozott ellenőrzés a közeljövőben biztosan fennmarad.

Érdeklődésünkre a NÉBIH írásban közölte:az ukrán társszervek januárban észlelték az ASP feltűnését a 'Pischane' vadászati terület (Luganszk megye) vaddisznó-állományában. Az ASP agresszívebb és ellenállóbb is a klasszikus sertéspestis vírusánál, fő hordozói pedig a vaddisznók és a rajtuk élősködő puha kullancsok, de gyorsan átterjed a házisertésre is. Mivel a vírus ellen nincs orvosság, és az állatok teste sem termel ellenanyagot, túlélés esetén ezek évekig is terjeszthetik a kórt - de hosszú ideig fertőzésveszélyes a beteg sertésből készített élelmiszer is.

A NÉBIH ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarországon nincs nyoma az afrikai sertéspestisnek, a hivatal pedig a vadászati hatóságokkal és civil vadászokkal is együttműködve ellenőrzi a kilőtt vadkanokat. 'A klasszikus sertéspestis (KSP) monitoring program keretében az Ukrajnához közel eső megyékből (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar) minden kilőtt vaddisznó esetében virológiai (PCR) vizsgálat is végrehajtásra kerül a szerológiai vizsgálaton túl' - emeli ki levelében hivatal.

Itthon leginkább a klasszikus sertéspestis (KSP) jelentett eddig veszélyt - 2007 és 2009 között sok fertőzött vaddisznót lőttek ki a szlovák-magyar határ közelében, ám érdekes módon ekkor tűnt fel Kelet-Európában az ASP is, Grúziából terjedve Nyugat felé.

Az afrikai és klasszikus sertéspestis elleni védekezés gazdasági szempontokból is fontos, hiszen betegség megjelenése akadályozza az EU-n belüli és a harmadik országokkal történő élőállat- és sertéstermékek kereskedelmét - mutat rá a az élelmiszer-biztonsági szerv. Magyarország számára ez most kiemelt jelentőséggel bír, hiszen Oroszország várhatóan március végéig feloldhatja a magyar sertésimport tilalmát, amit egy járvány hatására biztosan meghosszabbítanának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).