Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 02. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Novák Katalin: a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség

Novák Katalin: a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség

A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség

- hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök pénteken az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

A magyar államfő kiemelte: nem a túlnépesedés a probléma, a jóléti államokban drámai népességcsökkenésnek vagyunk szemtanúi.

A bolygóért való felelősségérzet előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is - mutatott rá Novák Katalin, megoldásként felvázolva: ne tántorítsuk el a fiatalokat a gyermekvállalástól, szüntessük meg a félelem kultúráját és Ferenc pápára hallgatva mondjunk igent az életre.

Az éghajlatváltozás egyike azon kevés kérdéseknek, amelyekben a világ vezetői egyetértenek és összefognak - közölte Novák Katalin, emlékeztetve: Magyarország elvégezte a házi feladatát, miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja, jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet.

Hozzátette: a 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük, az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó 2030-as célunk az 1990-es szint 50 százaléka. Magyarország élen jár a zöldenergia előállításában és tárolásában, és nem mondunk le a kibocsátásmentes atomenergia felhasználásáról sem - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a jóléti államokban drámai népességcsökkenésnek vagyunk szemtanúi, a bruttó hazai termék (GDP) és a gyermekvállalási kedv közötti összefüggés világos. Minél magasabb a jólét, annál kisebb a gyermekvállalási kedv, minél több a pénz, annál kevesebb a gyerek - mutatott rá.

A legfejlettebb G20-országok 1990-es és aktuális adatait összevetve kifejtette: az átlagos egy főre jutó GDP 2,5-szer magasabb, az átlagos szén-dioxid-kibocsátás 62 százalékkal nőtt, eközben a teljes termékenységi arányszám 34 százalékkal csökkent, az 1990-es 2,5-ről a tavalyi 1,7-re. Átlagosan majdnem egy gyermekkel van kevesebb a családokban.

A klímaválságot, a szegénységet, az egyenlőséget, a biológiai sokféleséget, a vizet és a demográfiai jégkorszak jelenségét csak együtt lehet értelmezni - hangsúlyozta a köztársasági elnök, rámutatva: a Földet gyermekeinknek kell megóvnunk.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának (COP) idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont. A csúcstalálkozón mintegy 80 ezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.