Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. November 10. 10:37, szerda | Helyi
Forrás: Kesztölc község hivatalos oldala

Novemberben kétszer is Kesztölcről szól a déli harangszó

Novemberben kétszer is Kesztölcről szól a déli harangszó

November 22-én és november 28-án a kesztölci Római Szent Kelemen Plébánia harangjai szólalnak meg délben a Kossuth rádió Déli harangszó c. adásában.

Erről a község honlapján adott hírt Radovics Istvánné alpolgármester, vagy ahogyan sokan ismerik Panni néni, akinél jobban talán senki sem ismeri Kesztölc történetét.

Az alpolgármester asszony arról tájékoztatja a kesztölcieket és az oldal olvasóit, hogy november 22-én ,és november 28-án a kesztölcieké lesz a déli harangszó.

Röviddel előtte 11 óra 56 perckor a Kossuth rádióban hallható lesz egy rövid összefoglaló a faluról, a Szent Kelemen templom harangjairól és délben megszólal a harangszó is.

Radovics Istvánné a kesztölc.hu-n arról is beszámol, hogy a Kossuth rádióban hallható rövid összefoglaló elkészítésében, illetve a harangok történetének az ismertetésében Krázsik Róbert volt a segítségére. Azok számára, akik nem tudják meghallgatni az adást, az alpolgármester asszony az ott elhangzó ismertetőt közzétette a község weboldalán, amit most változtatás nélkül közzéteszünk.

"A falu első írásos emléke a garamszentbenedeki apátság alapítólevelében történik 1075-ben, mely szerint I Géza király azapátságnak adományozott Kesztölcön 2 eke földet, 7 szőlőt, 5 vincellért. 1294-től már az esztergomi káptalan tulajdona.

(Garamszentbenedek)

A falu területéhez tartozik Klastrompuszta, ahol boldog Özséb 1250-ben megalapította a Pálos szerzetesrendet.

Folyamatosan lakott település, a tatárjárás emlékét a mai napig őrzi a Tatárszállás elnevezés. A török hódoltság alatt sem néptelenedett el, 1560-as években adózik a királynak és a töröknek is. III. Károly uralkodása alatt 1711-ben szlovákokat telepít a Morva- vidékéről Kesztölcre. A falu a mai napig őrzi szlovák nemzetiségét.

Szent Kelemen templom a falu második temploma. 1800. november 1-én szentelte fel Köntös István plébános. Egytornyú késő barokk stílusú, belső hosszúsága 29 szélessége 10 méter. A hajóban és a szentélyben csehsüveg boltozat van. A bejárattól balra található a karzat lépcsője. Az oltár klasszikus stílust idéző, neobarokk jegyeket tükröző ereklyetartója felett látható az Isten báránya szobor.

Oltárképe Szent Kelemen életének azt a mozzanatát ábrázolja, amikor üldözöttként a Krímben lévő kőbányában vizet fakasztott a szomjhalál szélén lévő társainak. Hamvait Cirill és Metód kutatta fel és vitte Rómába. Mozaik képük szintén a templom falán található.

A Szent Kelemenről elnevezett templom búcsú időpontja november 22-én Kelemen napján van. A templom és a falu védőszentje a templom névadója. A falu története szorosan kapcsolódik a bányászathoz. A száműzetésben élő Szent Kelemen pápa a kőbányában mentette meg társai életét. Cselekedetei, önfeláldozása, tanításai példát mutattak a
hívő falusi embereknek. Az oltárkép Kesztölc híres képzőművészének Nyilasi Tibornak a munkája. Európa legnagyobb mozaik oltárképei közé tartozik 3X4,5 méteres alkotás. A művész, a világ minden tájáról gyűjtötte a mozaik alkotóelemeit. Kő ásvány és üveg az anyaga. .Az oltárkép a templom felépítésének 200. évfordulójára készült, de ünnepelte a kereszténység kialakulásának az évfordulóját és a magyar államiságot is.

A torony magassága 22méter. Négy harang lakik benne.

- 1. Szent Kelemenről elnevezett harang 75 cm átmérőjű eredetileg 216 kg (újra öntve 2006-ban 306 kg) Készült 1924-ben öntötte Walser Ferenc.
- 2. Jézus szíve és Szent Borbála harang 65cm átmérőjű 145 kg: Öntötte: Walser Ferenc Készült: 1924.
- 3.Szent Orbán 47 centiméter átmérőjű 67 kg. Újra öntötte Gombos Lajos Őrbottyánban 1975-ben.
- 4.Szent József lélekharang 30 cm, átmérőjű 19 kg. Készült 1924.
Az első világháború derekán a korábbi (1911-ben vett) kis lélekharang kivételével a három korábbi harangot, háborús célokra lefoglalták. A kesztölci emberek találékonyságát jelzi, a férfiak a bányából hozott vonatsínek felfüggesztésével és vasúti kocsi ütközőjének a mozgatásával pótolták a kiesett régi harangok hangját."

Fotók: borítókép: Római Katolikus Plébánia Kesztölc/Facebook; harangok: kesztolciplebania.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.