Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Június 12. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Nyilvános gólyagyűrűzés és keresztelő a megyében

Nyilvános gólyagyűrűzés és keresztelő a megyében

Előadásokkal egybekötött, fehérgólyafióka-gyűrűzésre és névadóra várják a madárbarátokat szombaton Komárom-Esztergom megye több településén. A szakemberek szerint a térségben folyamatosan csökken a gólyapárok száma.

Reggel nyolc órától tíz helyszínen emelődarus kocsikkal emelkednek fel a fészkekig. Az érdeklődők egy-egy fiókát közelről megszemlélhetnek és nevet is adhatnak nekik, mely felkerül az egyesület honlapjára. A gólyagyűrűzés helyszínei és időpontjai megtalálhatók a www.szazvolgy.hu oldalon – közölte Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület képviselője.

Csonka Péter hozzátette: Komárom-Esztergom megyében folyamatosan csökken a gólyapárok száma, mert a térségben nincs a szaporodáshoz elég vizes élőhely. Az egész megyében jelenleg 23 párról tudnak, valamint számos "kajtár gólyát", azaz 3-4 évesnél fiatalabb, növendék madarat figyeltek meg, melyek keresik a családalapításra, letelepedésre alkalmas helyet.

A növendék gólyák gyakran egy szezonra Afrikában maradnak. Az idei szezonban sok költőképes madár is Ugandában és Etiópia térségében rekedt, mert a hazatérésük idején erős északi szél fújt, melyben nem tudtak hosszabb távokat repülni – tette hozzá a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.