Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat hétfő délután a felvi.hu oldalon.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint több mint hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre.

A november 20-án lezárult keresztféléves felvételi eljárás során 6439-en nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben. Az első helyen megjelölt jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzésre 5535-en (közülük 5204-en állami ösztöndíjas formára), alapképzésre pedig 754-en adtak be kérelmet.

A keresztféléves eljárásban a felsőoktatási intézmények csak mesterképzéseket hirdethettek meg magyar állami ösztöndíjas formában.

Az Oktatási Hivatal hétfő délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a több mint hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre.

A mostani keresztféléves felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésre 129, alapképzésre 479, mesterképzésre pedig 4623 jelentkezőt vettek fel.

A legnépszerűbb mesterképzés a vezetés és szervezés volt, 496 felvett hallgatóval, majd a gépészmérnöki (313), a mérnökinformatikus (296) és a villamosmérnöki (247) következik. A legtöbb jelentkező (1138) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, ezt követi az Eötvös Loránd Tudományegyetem 613, a Szent István Egyetem 532 és a Debreceni Egyetem 448 felvett jelentkezővel.

Mindenki csak egy helyre nyerhetett felvételt, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Előfordulhat azonban, hogy megfelelően felkészült jelentkezők hiányában vagy egyéb okok (például az oktatáshoz szükséges, a felvétel alapvető feltételeit teljesítő minimális létszámnál kevesebb jelentkező) miatt egyes helyeken a meghirdetés ellenére sem indul új évfolyam.

Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőre besorolási döntést hozott, az erről szóló határozat elérhetővé válásáról pedig elektronikus levelet küldött ki a jelentkezőknek legkésőbb 2021. január 25-ig. A besorolási határozat szintén az E-felvételi felületéről tölthető le.

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, SMS-t is kaptak az eredményről, az E-felvételiben pedig minden érintett ellenőrizheti a pontszámát és az általa megjelölt szakok ponthatárait.

A besorolást nyert jelentkezőnek az érintett felsőoktatási intézmény legkésőbb február 2-ig felvételi határozatot küld, és tájékoztatja a felvett diákokat a hallgatói jogviszony létesítésének feltételeként meghatározott beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.