Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Május 17. 11:37, hétfő | Külföld
Forrás: Propeller

Nyolc napja robbant ki az utóbbi évek legkomolyabb zsidó-palesztin fegyveres konfliktusa

Nyolc napja robbant ki az utóbbi évek legkomolyabb zsidó-palesztin fegyveres konfliktusa

A május 6-ai tüntetés napok alatt az izraeli hadsereg és a Hamász összecsapásává fajult. Gázában eddig közel 150, Izraelben 10 emberéletet követeltek a bombázások, közöttük számos civil és gyermek áldozat is van.

A konfliktus onnan indult, hogy 2021. május 6-án Jeruzsálemben palesztin tüntetések kezdődtek az izraeli legfelsőbb bíróság döntése ellen, amely kimondta, hogy egy kelet-jeruzsálemi lakónegyedből a palesztin lakosokat ki kell lakoltatni.

A tüntetések erőszakos összecsapásokká fajultak a palesztinok és az izraeli telepesek között, amire válaszul másnap az izraeli rendőrség megrohamozta az Al-Aksza-mecsetet, az iszlám egyik legfontosabb szent helyét, ezt követően drámaian felgyorsultak ez események. Eddig mindkét oldalról csak a légierőt és tüzérséget vetették be, de ez bármikor változhat és sor kerülhet a szárazföldi egységek bevonására is. Erre utal az is, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy „teljes erővel” támadni fognak.

A legutóbbi hírek szerint mára virradó éjjel Izrael az eddigi legerősebb légicsapásokat hajtotta végre a Gázai övezet több pontján, ezzel egy időben a Hamász szélsőséges iszlamista szervezet rakéta támadásokat indított izraeli területek ellen. Az izraeli hadsereg utakat, valamint feltételezhetően fegyveresek által használt épületeket és lakóházakat bombázott, de robbanásokról számoltak be a tengerparti részekről is.


A hétfő reggelig tartó légicsapások keményebbek voltak és több objektumot érintettek, illetve tovább tartottak, mint az előző éjszakaiak, amelyekben 42 palesztin vesztette életét.
Eddig a Gázai övezetben 149 palesztin veszítette életét, köztük 41 gyerek, míg Izraelben 10-en estek áldozatául a rakétatámadásoknak.

Nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban az, hogy egy szombati támadás során az izraeli légierő lerombolta azt a gázai 12 emeletes toronyházat, amelyben az AP, az al-Dzsazíra hírtelevízió és más sajtóorgánumok irodái voltak. Izrael azzal indokolta a bombázást, hogy az épületet a Hamász használta katonai felderítésre és egyéb célokra.
Az izraeli légierő egy órával a támadás előtt értesítette az épület tulajdonosát, hogy ki kell üríteni a toronyházat, az újságíróknak ennyi idejük maradt, hogy az irodáikat kimenekítsék. A távozó sajtósok arról számoltak be, hogy bár ők időben elhagyták az épületet, de nem lehet tudni, hogy mindenki időben kijutott-e.

(Az AP hírügynökségnek és más médiumoknak otthont adó tizenkét emeletes épület romjai Gázában, 2021. május 15-én. Fotó: Sputnik/AFP | Ahmed Zakot)

A nyolc napja tartó zsidó–palesztin konfliktusnak messze nincs vége, mert bár Izrael technikai és katonai fölénye továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a palesztin oldalon is jelentős fejlődés ment végbe az utóbbi időben. A Hamász az egész térség felett kezdi átvenni a hatalmat, ami könnyen radikalizálhatja az ott élő palesztinokat, akik közül sokan lázadoznak a környező arab államokban is. Libanonból például már rakétákat lőttek ki Izraelre. Ha a régió tovább radikalizálódik és az Izraelben élő arab lakosság is fellázad a zsidó állam ellen, az tragikus következménnyel járhat, akár többfrontos háború kialakulásához is vezethet.

Borítókép: Mohammed Salem

Többi fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -