Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Március 09. 14:13, péntek | Kék hírek
Forrás: mno.hu / Magyar Nemzet

Nyomoznak – hormonnal kezelték a szarvasbikákat

Nyomoznak – hormonnal kezelték a szarvasbikákat

Állatkínzás és csalás miatt tett feljelentést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal – írja a Magyar Nemzet.

A gyanú szerint az elkövetők hormonokkal kezelt, zártkerti nevelésű szarvasokra szerveztek fizetős bérvadászatot külföldieknek anélkül, hogy erről tájékoztatták volna őket.

Bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), miután a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) jelentette, hogy Magyarországon zárt térben nevelt, hormoninjekciókkal kezelt kapitális szarvasbikákra rendeztek fizetős bérvadászatot külföldieknek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A magyar vadászati jogszabályok nem tiltják a nevelt szarvas agancsának szteroidokkal történő kezelését, azonban az állat-egészségügyi és az állatvédelmi szabályokat sérti. Az agancs fejlődésének zárt téren történő elősegítésére kizárólag a bevizsgált, engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kapható úgynevezett premixek és tápok használhatók fel, természetes úton történő etetés formájában. Tehát hormonhatású anyagokkal kezelni a szarvasokat azért, hogy agancsuk mérete nőjön, nem jogszerű. Nagyvadat egyébként zárt térben – az állatkerti tartás kivételével – csak vadaskertben, vadasparkban, valamint vadfarmon lehet tartani. A 200 hektárnál nagyobb, bekerített vadaskertben vadászati célú nagyvadtartás és vadászat is folyik. Vadaskert vadászterületnek minősülő területen létesíthető. A kisebb területű vadasparkban bemutató céllal tartanak vadat, bizonyos egyedeket azonban eseti vadászati engedéllyel itt is el lehet ejteni.

A bűncselekmény elkövetői tehát legalább két szabályt megszegtek: tiltott szerek felhasználásával növelték szarvasbikáik agancsméretét, illetve, bár zárt tértben nevelték, ezt nem jelezték a külföldi vadászoknak. A hormonkezelt bikák híre bejárta a nemzetközi vadászsajtót. A VM a tájékoztatásuk szerint a vad zárt téri tartásának pontosabb, egyértelműbb szabályozását tervezi .

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Holtan találtak egy fiatal nőt és egy gyermeket Kapuváron

Holtan találtak egy fiatal nőt és egy gyermeket Kapuváron, egy családi házban szerdán kora délután.

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.