Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Április 10. 08:50, hétfő | PR
Forrás: (x)

Nyugdíjbiztosítás hozamok átláthatóan - Lényeges információk egy helyen

Nyugdíjbiztosítás hozamok átláthatóan - Lényeges információk egy helyen

Amikor az időskori anyagi biztonságunk megteremtéséhez keressük a megfelelő eszközt, tartsuk szem előtt, hogy a nyugdíjbiztosítás hozamok tekintetében is meglehetősen nagy szórás tapasztalható.

Ez a konstrukció az egyik legközkedveltebb öngondoskodási forma, méghozzá jó okkal. Hazánk társadalombiztosítási rendszere egyre ingatagabb lábakon áll, ez pedig mind az állami egészségügyet, mind pedig a nyugellátást veszélyezteti. Utóbbi kapcsán komoly problémát jelent a népesség elöregedése, hiszen ennek folyományaként egyre nagyobb járulékfizetés szükséges az aktív dolgozók részéről. Ez a plusz teher természetesen nem emelhető a végtelenségig, s bár a korhatár kitolása ideig-óráig csökkentheti a rendszeren a nyomást, szinte borítékolható, hogy idővel az ellátás komoly csökkenésével kell számolnunk. A nyugdíjak reálértékének esése ugyanakkor elkerülhető, ám ehhez érdemes minél előbb lépni. Kalkulációink vonatkozásában hatalmas könnyebbséget jelenthet a Grantis nyugdíjbiztosítás hozamok összehasonlítása, ám a konstrukció kiválasztása során az elérhető kamatok mellett jó pár egyéb szempontot is vizsgálni kell. Főképp azért, mert egy hosszú távú megtakarításról lévén szó, ezek a tényezők is nagyban befolyásolják, milyen eredményeket érhetünk el.

Mi is pontosan a nyugdíjbiztosítás?

Az elérhető öngondoskodási formák közül az igényeink, lehetőségeink és a céljaink alapján kell kiválasztani a számunkra legoptimálisabbat. Ez a szolgáltatók nagy számának és a csomagok hatalmas választékának tükrében nem épp a legegyszerűbb művelet, ám bizonyos jellemzők nagyban megkönnyíthetik döntésünket. A nyugdíjbiztosítás ugyan egy aránylag friss konstrukció, ennek ellenére nagyon hamar vált rendkívül népszerűvé. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kötött célú megtakarítás formák közt az egyik legtöbb előnnyel bíró módozat. Egyedisége legfőképp abban rejlik, miszerint a befektetési cél mellett egy kockázati biztosítást is tartalmaz. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy térítés nem csak a futamidő lejártakor, de haláleset, illetve rokkantság bekövetkezte esetén is megtörténik. Ráadásul a fedezeti kör különféle kiegészítő szolgáltatásokkal tovább is bővíthető. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla mellett erre a konstrukcióra is igénybe vehetünk adójóváírást. Ez a befizetéseink 20 százaléka lehet, évi 130 ezer forintban maximalizálva. Ez a plusz pedig jelentős többletet adhat a nyugdíjbiztosítás hozamok tekintetében, főképp nagyobb távlatokban gondolkodva. Mindemellett ez a megoldás teljes mértékben független az államtól és az egyetlen olyan öngondoskodási forma, aminek a lejárata szerződésben rögzített és nem követi le a nyugdíjkorhatár változásait. Figyelembe véve, hogy ez utóbbi a jövőben szinte biztosan jelentősen kitolódik majd, ez a sajátosság hatalmas könnyebbséget adhat. Összességében tehát egy rendkívül komplex lehetőségről van szó, ezért kardinális, milyen szempontok alapján hozzuk meg végső elhatározásunkat.

Nyugdíjbiztosítás hozamok - mitől függ, milyen eredményeket érhetünk el?

Megtakarításaink kapcsán ugyanakkor kétségkívül a legnagyobb hangsúly az elérhető összegekre kerül. Azt, hogy a lejáratkor, illetve a kifizetéskor mekkora tételről lesz szó, alapvetően a befizetéseink, az adójóváírás, az ezekre kapott kamat, no és a különféle bónuszok határozzák meg. Emellett persze kalkulálni kell még a felmerülő költségekkel is. Ez a képlet alapvetően egy jól használható kalkulátort biztosít, amivel már egy átfogó képet kaphatunk a különféle szolgáltatók csomagjairól. Fontos azonban észben tartani, hogy a nyugdíjbiztosítás hozamok mértékét számtalan egyéb tényező is befolyásolja. Alapvető különbségek tapasztalhatók például az elérhető módozatok közt. A vegyes nyugdíjbiztosítás szerződéskötéskor meghatározott, garantált hozamot ígér, így gyakorlatilag teljességgel kockázatmentes. A befektetési egységhez kötött változat ellenben aszerint teljesít, hogy milyen eszközalapokat választunk pénzünknek. Itt nagyon sok múlik döntéseinken, ám cserébe sokkal magasabb kamat érhető el. Ezzel együtt a nyugdíjbiztosítás hozamok függenek a makrogazdasági folyamatoktól, a portfólió menedzselésétől és természetesen a gazdasági helyzettől is.

Milyen megfontolás alapján válasszunk?

Jól látszik tehát, hogy nagyon sok múlik azon, végül melyik konstrukció mellett tesszük le a voksunkat. A hatalmas kínálat minden szegmensét átlátni igen bonyolult feladat, ha pedig félinformációk, vagy netán érzelmeink alapján döntünk, azzal azt kockáztatjuk, hogy a megtakarításunk nem ér célt. Ezért a legbölcsebb amit tehetünk, miszerint már a tervezési fázisának során kikérjük egy független pénzügyi tanácsadó segítségét. Így biztosak lehetünk benne, hogy a nyugdíjbiztosítás hozamok mellett a személyes preferenciáink, a költségek és minden szükséges tényező nagyon alaposan vizsgálva lesz. Tudniillik csak így garantálható a számunkra legoptimálisabb csomag kiválasztása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből