Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2015. Június 17. 07:27, szerda | Belföld
Forrás: MTI

OGY - A politikai menedékjog szűkítését kezdi tárgyalni a parlament

OGY - A politikai menedékjog szűkítését kezdi tárgyalni a parlament

Az Országgyűlés ma fejezi be első nyári rendkívüli ülését, összesen nyolc kormányoldali előterjesztés tárgyalásával.

Általános vitát tartanak például a politikai menedékjog magyarországi igényelhetőségének csökkentéséről, továbbá a 3-as metró rekonstrukciójának felgyorsításáról és a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatásának felfüggeszthetőségéről.
A Ház ülése reggel 8 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd elsőként a menedékjogról szóló törvénymódosítás általános vitája kezdődhet, amelyet három fideszes képviselő, Rogán Antal, Kósa Lajos és Németh Szilárd jegyez. A kormánypárti politikusok előterjesztésükkel felhatalmazást adnának a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját. Indoklásuk szerint ennek célja, hogy akik ilyen, biztonságos tranzitországból érkeznek Magyarországra, azok ne igényelhessenek politikai menedékjogot.

Szintén fideszes képviselők kezdeményezésére tárgyalhatják azt a javaslatot, amely felgyorsítaná a 3-as metró rekonstrukciójával és a csillaghegyi öblözet árvízvédelmével összefüggő fővárosi feladatok. Az indítvány a vasúthatósági engedélyezési eljárások kivételével az általánoshoz képest rövidebb ügyintézési és szakhatósági eljárási határidőt állapítanának meg, és rövidülne a tervezés jóváhagyása során a közmű- és energiaszolgáltató szervek nyilatkozattételi ideje is.

Általános vitát tarthatnak a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről szóló fideszes előterjesztésről is, amely az Országgyűlés nevében a kormánnyal vizsgáltatná meg, hogy felfüggeszthető-e a DK állami támogatása.

Az ülésnap további részében az önkormányzati, a közfoglalkoztatási és a sporttörvény módosítása is terítékre kerül.

A kabinet várhatóan több rendkívüli ülést is kezdeményez a következő hetekben, hiszen korábban nyárra ígérte a jövő évi büdzsé elfogadását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

2024. Február 29. 09:47, csütörtök | Belföld

Csaknem kétszer annyian haltak meg januárban, mint ahányan születtek

Az előzetes adatok szerint 2024 januárjában 6650 gyermek született, és 11 723 ember halt meg; 2023 januárjához képest a születések száma 12, a halálozásoké 1,1 százalékkal csökkent

2024. Február 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése