Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2012. November 27. 14:26, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Gyöngyösi felszólalása - Házbizottság: négy frakció elítélte, a Jobbik elnézést kért

OGY - Gyöngyösi felszólalása - Házbizottság: négy frakció elítélte, a Jobbik elnézést kért

A Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP frakciója is határozottan elítélte a jobbikos Gyöngyösi Márton előző napi parlamenti felszólalását az Országgyűlés házbizottságának keddi, rendkívüli ülésén és hibának tartották, hogy az ülést vezető alelnök, a jobbikos Balczó Zoltán nem lépett közbe. A Jobbik viszont azt hangsúlyozta, hogy elnézést kértek a félreérthető kijelentések miatt.

A jobbikos politikus annak felmérését szorgalmazta, hogy "az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".
A külföldön tartózkodó Kövér László házelnököt helyettesítő Lezsák Sándor országgyűlési alelnök az MSZP által kezdeményezett házbizottsági ülés után azt mondta: négy parlamenti frakció határozottan elítélte és elfogadhatatlannak tartotta a jobbikos képviselő felszólalását és megállapodtak abban, hogy a következő házbizottsági ülésen annak lehetőségeiről tárgyalnak, hogy a jövőben hogyan lehet a hasonló eseteket magakadályozni.
Hozzátette: a házbizottságban a Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP is érzékeltette, hogy a levezető elnök hibát követett el, neki kellett volna akár a szót is megvonnia Gyöngyösi Mártontól. Lezsák Sándor azt mondta: közös állásfoglalás azért nem született, mert nem volt egységes házbizottság, ugyanis a Jobbik úgy ítélte meg a történteket, hogy ez a kijelentés nem sértette az emberi méltóságot.
Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanakkor azt mondta, "nyilvánvalóan félreérthető kijelentésekről" van szó, amiért közleményben a képviselő, és a házbizottság ülésén ő maga is elnézést kért. Arra a kérdésre, hogy lesz-e következménye az ügynek a képviselőre nézve, Volner János azt mondta: volt következménye, hiszen Gyöngyösi Márton elnézést kért.
Balczó Zoltán, az Országgyűlés jobbikos alelnöke pedig úgy értékelte, a jelenlegi házszabály alapján nem lett volna lehetősége rendre utasításra. Mint mondta, ez a lehetőség akkor adott, ha egy képviselő személyt vagy csoportot érintően sértő vagy illetlen kijelentést használ. "Ez az adott felszólalásban nem történt meg" - jelentette ki az alelnök, aki szerint Gyöngyösi Márton állítása az volt, hogy "az izraeli-magyar kettős állampolgárságot parlamenti képviselő vagy kormánytag esetében nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti".
"Ezzel a kijelentéssel lehet egyetérteni, lehet elutasítani, lehet felháborítónak tartani, de ez önmagában nem valósítja meg azt a kijelentést, amit a házszabály alapján szankcionálni lehet" - mondta. Közölte azt is: áll elébe, ha az alkotmányügyi bizottság vizsgálja majd levezető elnöki munkáját.
Arra a kérdésre, hogy ha nem volt sértő a kijelentés, akkor miért kértek elnézést, Balczó Zoltán azt mondta: azért, mert úgy tűnt, mintha a kijelentés nem a kettős állampolgárokra, hanem a zsidó vallásúakra vonatkozott volna.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelezte: pártja az országgyűlési törvény módosítását kezdeményezi, hogy a házelnök utólag is szankcionálni tudja az ülésteremben elhangzó ilyen kijelentéseket. Mint mondta: ez nyilvánvalóan nem érintheti a képviselő mandátumát, de érinthet mentelmi bizottság előtti eljárást vagy pénzbüntetést. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint le kell-e mondania a jobbikos képviselőnek, Rogán Antal azt mondta: senkire nem gyakorolnak nyomást, hogy mandátumáról mondjon le, a kérdés inkább az, hogy a Jobbik egyet tud-e érteni ezzel a felszólalással, mert ha igen, akkor antiszemitizmussal vállal közösséget.
Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója közölte: pártja határozottan felszólítja a Jobbikot, hogy hívja vissza Gyöngyösi Mártont a külügyi bizottsági alelnöki posztjából, emellett az alkotmányügyi bizottsághoz fordulnak, annak értelmezéséért, hogy a levezető elnök a házszabály szerint járt-e el. Közölte azt is, változtatni kell az országgyűlési törvényen, mert sokkal konkrétabban meg lehet fogalmazni a nacionalizmusra, rasszizmusra hajló kijelentéseket, aminek alapján a levezető elnök eljárhat, valamint létre kell hozni egy etikai testületet, amely ilyen kérdésekben iránytűként szolgál.
Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese azt közölte: házbizottsági állásfoglalást kezdeményeztek arról, hogy vallási, etnikai kisebbségek elleni kijelentések esetén a levezető elnöknek mindenképpen kötelessége legyen rendre utasítani a képviselőt, és ha ez nem vezet eredményre, akkor megvonhassa a szót. A LMP képviselője a jobbikos képviselő kijelentését és Gyöngyösi Márton "úgynevezett bocsánatkérő levelét" is felháborítónak nevezte és utalt arra, hogy nem példa nélküli ez az eset, mert rendszeresen előfordul, hogy jobbikos képviselők "nyíltan cigányoznak, zsidóznak" a parlamentben.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 24. 11:14, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Szeptember 24. 11:11, vasárnap | Belföld

Nébih: megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.

2023. Szeptember 23. 13:00, szombat | Belföld

Nagy Márton: a jövő évnek a növekedés helyreállításáról kell szólnia

Az idei az infláció letörésének éve, ám a pénzromlás egy számjegyű tartományát elérve jövő évben el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.